Ljetne teme

Na odmor s trbuhom: More - da, ali oprez na suncu

"Bebe i mame"

Putovanje je sastavni dio svakodnevice, bilo zbog posla ili užitka, pa se toga ne žele lišiti ni trudnice. No, često se postavlja pitanje je li sigurno putovati za vrijeme trudnoće. Uglavnom, odgovor je da je putovati sigurno, ali treba se pridržavati nekih pravila i mjera opreza.

Planina - za odmor u hladovini

Što se tiče odredišta, nije preporučljivo odlaziti u mjesta na velikim nadmorskim visinama, jer smanjena količina kisika u zraku teoretski može predstavljati problem u trudnoći.

Boravak na nižim planinama prijat će, posebno ako odaberete predjele koji omogućavaju duže šetnje i odmor u hladovini.

Oprezno na sunce

Odlazak na more smatra se poželjnim, ali u ljetnim mjesecima treba se čuvati sunca. Također, treba posebnu pažnju posvetiti uzimanju dovoljne količine tekućine da ne bi došlo do dehidracije i ne treba se prekomjerno izlagati suncu.

Plivanje u umjereno toplom moru više je nego poželjno. Ronjenje bi trebalo izbjegavati.

Protiv mučnine

Putovanje ponekad može biti povezano s osjećajem mučnine potencirane trudnoćom. Postoje brojni preparati na tržištu namijenjeni smanjenju osjećaja mučnine za vrijeme putovanja. Medutim, iako su oni u širokoj primjeni, većina proizvođača ne preporučuje ih trudnicama.

Da bi se izbjegao osjećaj mučnine trudnice prije putovanja ne bi trebale uzimati veće količine hrane, naročito ne jake, a za vrijeme putovanja dobro je imati pri ruci voće i sokove za osvježenje.

Važno

U kasnijoj trudnoći, kako se bliži vrijeme porodu, trudnica ne treba putovati na destinacije koje su mnogo udaljene od mjesta u kojem može dobiti adekvatnu medicinsku njegu.

NA VRH

Podijeli članak na