LJETNE TEME

Šta treba znati dojilja koja ide na odmoru

Ilustracija

"Bebe i mame"

21.7.2018

Ljeto nosi mnoge promjene u načinu života dojilje. Možda se niste još kupali u moru otkad ste rodili ili niste još koristili kreme za sunčanje... Kako odlazak na more i visoke temperature utječu na dojenje? Ako sebi postavljate ova pitanja, evo i odgovora na njih.

1 Kupanje u moru

Ako se brinete da ćete smanjiti proizvodnju mlijeka zbog hladnoće mora, možete se prestati brinuti. Proizvodnja mlijeka uslovljena je količinom koju beba pojede, a ne vanjskim temperaturama.

Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupate u čistom moru, nekim bebama će se možda čak i dopasti slani okus kada prihvate dojku. Ako im se ne dopada, možete nakon plivanja isprati bradavice vodom.

2 Presvlačenje

Nakon kupanja obavezno presvucite kupaći kostim, jer mokar sintetički grudnjak zadržava vlagu oko bradavice što pogoduje razvoju sora. Ova gljivična infekcija može se prenijeti i dublje u dojku i na bebina usta.

3 Dodatna tečnost

Bebama mlađim od šest mjeseci ne treba ništa osim majčinog mlijeka, bez obzira na to što je napolju toplo. Majčino mlijeko na početku podoja je vodenasto i može potpuno utažiti bebinu žeđ.

Prema kraju podoja, mlijeko se mijenja u gušće i hranljivije, pa ono utažuje glad. Zato je važno da majka pije dovoljno tečnosti. Za starije bebe, koje uz dojenje jedu i kašice, potrebna je dodatna tečnost.

4 Češći podoji

Bebe ne traže dojku samo kada su gladne, već i kada su žedne. Ljeto je doba kad se događaju različite promjene zbog promjene klime, pa je djetetu potrebna i utjeha. Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem.

Zato nemojte misliti da češće dojenje i kraći podoji ukazuju na neki problem. Slobodno dojite bebu kad god traži. Ona najbolje zna koju potrebu dojenjem može da zadovolji: glad, žeđ ili utjehu.

5 Intenzivno plivanje

Plivanje je najbolja vježba kojom možete sagorjeti kalorije, poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres. Zato uživajte u plivanju! Ako primijetite da možda previše gubite na težini zbog intenzivnog svakodnevnog plivanja, a što nije dobro kod dojenja, pojačajte obroke, ali ne smanjujte plivanje.

Važno je da bebu dojite prije vježbanja. Mlijeko nakon vježbanja može biti malo slankasto što se bebi možda neće dopasti, iako nije ni najmanje štetno za nju. I vama će biti prijatnije ako dojite prije vježbanja, jer će vam dojke biti mekše i lakše.

6 Kupanje u bazenu

U bazenu ima hlora u vrlo malim količinama. Ako vam se ne dopada pomisao da će beba dojiti s dojke na kojoj ima hlorisane vode, isperite dojku običnom vodom. To je dobro i zbog toga što hlor isušuje kožu. Ako su vam bradavice previše isušene od hlora, mažite ih lanolinskom kremom.

7 Ronjenje

Ako želite roniti, možete, uz uslov da pijete dovoljno tečnosti. Dehidracija je jedan od glavnih faktora kod dekompresije.

8 Dojenje na plaži

Dojenje je prirodno i nema nikakvih razloga da vam bude neprijatno dojiti na plaži. Ako vam je smještaj daleko od plaže, čemu otežavati bebi i sebi boravak na moru stalnim odlascima u kuću zbog dojenja?

Bez stida dojite bebu na plaži, a oni kojima to smeta neka se sami bore sa svojim predrasudama. Ipak, ako želite biti diskretni, velika pamučna marama koju koristite kao pareo pružit će vam dovoljnu zaštitu.

9 Kreme za sunčanje

Sunčanje nema nikakvih štetnih djelovanja na dojenje. Kod sunčanja treba uopšteno biti oprezan, kako za dojke tako i za sve ostale dijelove tijela. Bradavice i areola ne smiju izgorjeti na suncu, jer je koža na tim mjestima nježna, pa bi dojenje bilo bolno.

Kreme za sunčanje ili samotamnjenje slabo se apsorbiraju u krvotok, pa tako i u mlijeko. Zato ih slobodno koristite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.