Kako će beba lakše podnijeti ljetne vrućine

Ljetne teme

Kako će beba lakše podnijeti ljetne vrućine

Stručnjaci tvrde da bi velike vrućine mogle biti opasne za bebe samo ukoliko njega nije adekvatna. Šta onda trebaju raditi roditelji kad je napolju vruće, a stan nije klimatiziran?

Voda

1 S obzirom na to da bubrezi, koji reguliraju razmjenu tečnosti u tijelu, u prvim danima života još nisu dovoljno razvijeni, organizam ne treba opterećivati prevelikim količinama tečnosti, čak i kada je napolju 40 stepeni.

Majčino mlijeko obiluje hranljivim sastojcima koji bebi osiguravaju sve što joj je neophodno. U slučaju da je beba na vještačkom mlijeku, stručnjaci savjetuju da joj se povremeno daje voda.

Znojenje

2 Gubitak tečnosti odvija se i preko kože (znojenjem) i disanjem. Kada je napolju jako vruće, bebe se mogu pregrijati, jer im je sposobnost znojenja mala.

Rashlađivanje

3 Idealna temperatura za dijete je 31 do 34 stepena (kada je golo), ili oko 24 stepena (kada je obučeno i pokriveno pamučnim pokrivačem). Ukoliko se dogodi da je bebina koža toplija nego što bi trebalo (37-37,5), a dijete je zdravo, potrebno ga je rashladiti.

To znači da bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrijanom vozilu, treba unijeti u hladovinu i raskomotiti (u slučaju da je znojava - presvući) i obavezno napojiti ili nadojiti. Bebi vodu treba davati kašičicom, jer će flašica poremetiti vrijeme do sljedećeg podoja.

Klimatizacija

Bebi osigurajte tzv. termoneutralnu sredinu. Da ne bi bilo pretoplo, navucite roletne i preko dana zatvorite prozore da vrućina ne ulazi u sobu. Klima uređaj nije preporučljiv kod male djece, ali smije biti uključen u susjednoj prostoriji i indirektno rashlađivati bebinu sobu. Novorođenče nikada nemojte izlagati direktnom suncu, šetnje se savjetuju samo rano ujutru ili predveče i to sa obaveznim šeširićem. 

Osip od pretopljavanja

Beba će znake pretopljavanja pokazati i sitnim, crvenim osipom po koži, koji će proći kada se dijete rashladi. Postoji i veliki izbor preparata koji pomažu ukoliko osip traje duže.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH