SVAKODNEVNICA

Pješčana plaža - idealno mjesto za igru

"Bebe i mame"

24.7.2018

Za ljetovanje ste odabrali pješčanu plažu. To je najpametnije što ste mogli uraditi kad s djecom idete na more jer imate mogućnost bez mnogo muke organizirati im zanimljiv boravak.

Djeca, naime, uživaju na pješčanim plažama. One im olakšavaju pristup vodi, a pijesak je idealna igračka. Tako se i sasvim mala djeca mogu bezbrižno brčkati. Osim toga, pijesak je nešto što veoma privlači dečiju pažnju.

Pijesak nudi brojne mogućnosti, u njemu se mogu prepustiti svojim maštanjima.

Dok su sasvim mali, raduje ih samo curenje pijeska kroz prste, kopanje ili posmatranje upravo iskopanih kišnih glista. Starija djeca izražavaju svoje kreativne sposobnosti pijeskom - grade tunele ili čitave tvrđave.

Zašto je korisno

Igranje u pijesku je vrlo korisno za djecu, jer tako uče i sarađuju s drugima. U stvari, taj društveni aspekt igre je vrlo važan za razvoj djeteta. Kad se više djece igra u pijesku, ona uče kako dijeliti nešto, pregovarati i čekati na red. Lopatice i kalupi prelaze iz ruke u ruku. A, ako im je cilj sagraditi tvrđavu, onda se udružuju i uče planiranju i zajedničkoj saradnji.

Podstcaj mašti

Pijesak je odličan za stimuliranje mašte. Pokažite djeci tokom igre razliku između oblikovanja suhim i vlažnim pijeskom. Napravite zajedno zoološki vrt, životinje s farme, dinosauruse, ili ih pustite da prave razne uzorke u pijesku. Mogu praviti puteve za autiće, vježbati pisanje slova, brojeva, riječi i raznih oblika.

Pripremite se na vrijeme

Ako želite da dijete uživa na plaži, morate se pripremiti unaprijed. Osim standardne opreme za plažu, ponesite kantice, lopatice, kalupe, grabuljice i ostale igračke za pijesak. Pazite na kvalitet, jeftin plastični pribor je često krhak i lako puca.

Osim uobičajenih igrački, u pijesku se svašta može koristiti za igru: od drvenih kocki, preko figura, malih prometnih znakova i mini vozila, do školjki i kamenčića koje možete naći na plaži. Dok se djeca sama igraju vodom i pijeskom, vi ih ne smijete ispuštati iz vida već ih obavezno stalno držite pod nadzorom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.