Upozorenja

Česte povrede kod djece dešavaju se u kupatilu

"Bebe i mame"
25.07.2018 19:12

Možda se čini logičnim da su rizici od utapanja ili opekotina najčešće prijetnje sigurnosti djece u kupatilu, no nova studija koja je u periodu od 18 godina proučavala slučajeve ozljeda djece tvrdi da najčešće ozljede u kupaonici nastaju usljed klizanja i padova.

Prema studiji iz SAD, više od 43.000 tamošnje djece do 18 godina svake se godine liječi u bolnicama usljed povreda pod tušem ili u kadi.

Rezultati studije pokazuju da se više od pola ozljeda događa djeci mlađoj od pet godina. Najčešće se radi o posjekotinama (60 procenata). Najčešća regija na tijelu na kojoj dolazi do ozljeda je lice (48 procenata), a slijede glava i vrat (15 procenata).

Iako pedijatri tokom kupanja preporučuju neprekidan nadzor najmlađih, istraživanja pokazuju da ta mjera nije uvijek dovoljna, pogotovo u slučajevima pokliznuća i pada.

Najbolji način da se takvi problemi riješe je korištenje površina koje nisu skliske i koje se mogu postaviti u kadu i izvan nje kao zaštita. Ostale preporuke za smanjenje broja povreda kod kupanja su ugradnja ručki pomoću kojih djeca mogu ulaziti u kadu i izlaziti iz nje, uklanjanje oštrih rubova oko kade i tuša te, ako je moguća, procjena koeficijenta trenja (engl. coefficient of friction (COF)) površina unutar kade i tuša kojom se može predvidjeti vjerovatnost poskliznuća.

Važno

* Više od polovine ozljeda u kupatilu dešava se djeci mlađoj od pet godina.

* Najčešća vrsta povreda su posjekotine.

* Najčešće su povrede na licu (48 procenata).

NA VRH