SVAKODNEVNICA

Bakterije su uzrok kolika?

"Bebe i mame"

10.8.2018

Šta je uzrok snažnog i neutješnog plača inače zdrave dojenčadi? Kolike. Njima su najvjerovatnije uzrok bakterije roda Klebsiella koje se uobičajeno nalaze u ustima, crijevima i koži. Utvrdili su to naučnici iz SAD.

Problemi i za majke

 Trenutačno pedijatri gastroenterolozi mogu liječiti gotovo sve poznate bolesti. No, u slučaju kolika, ne postoji liječenje zasnovano na naučnim dokazima. Kolike su potencijalno opasne za zdravlje i sigurnost djece jer su kod roditelja moguće frustracije zbog dugotrajnog plača djeteta koje mogu dovesti do postpartalne depresije majki, pa čak i do misli o ozljeđivanju djeteta.

U istraživanju je otkrivena bakterija roda Klebsiella koja se uobičajeno nalazi u ustima, crijevima i na koži. Proučavajući 36 beba, od kojih je polovica imala kolike, istraživači su otkrili da je bakterija uzrokovala upalu u probavnom sistemu tih beba.

Vjeruje se da bakterije potiču upalnu reakciju u crijevima. Upala dijelova probavnog sistema dojenčadi koja pati od kolika usporediva je sa nivoom upale u ljudi koji boluju od upalne bolesti crijeva. Kolike bi mogle biti preteča nekim drugim gastrointestinalnim poremećajima, poput iritabilnog sindroma crijeva, celijakije ili alergijskih gastroenteropatija.

Dojenčad iz studije hranjena je majčinim mlijekom i/ili formulom. Ranija istraživanja nisu osigurala značajnije dokaze koji bi podupirali teoriju da dojenje štiti od kolika.

Kolike se definiraju kao neobjašnjivo i snažno plakanje u inače zdrave novorođenčadi i dojenčadi. Obično se pojavljuju u dobi do tri mjeseca, a traju više od tri sata svaki dan barem tri dana u sedmici.

 Stanje je veoma često. Pogađa oko 15 procenata zdrave dojenčadi. Više od polovice svih slučajeva infanticida (ubojstava vlastitih potomaka) spada u dobnu kategoriju kolika. Ako uspijemo pronaći lijek, možda spriječimo mnoge smrti, kažu istraživači.

"Dobre" bakterije

Pedijatri trenutačno propisuju posebne hipoalergene formule za dojenčad te na taj način pokušavaju liječiti kolike, no niti jedan od tih proizvoda nema naučno pokriće u učinkovitosti liječenja kolika.

Potrebne su opširnije studije koje će ispitati ovaj rod bakterija i korištenje probiotika - dodatka prehrani čije su sastavnice tzv. "dobre bakterije" koje bi mogle kontrolirati upalu crijeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.