SVAKODNEVNICA

Pravila sigurnog doma

"Bebe i mame"

1.8.2018

Zbog želje da zavire svuda, maleni, dok su u kući, često diraju stvari koje ih mogu povrijediti. Da bi njihovo kretanje po kući bilo slobodno i sigurno, evo nekoliko savjeta.

1 Zatvorite utičnice, sakrijte produžne i telefonske kablove. Najbolje je da ih uvučete u zaštitni kabl, zalijepite specijalnom trakom za parket ili sakrijete iza namještaja.

2 Na posebno mjesto, tamo gdje ih dijete ne može dohvatiti, sklonite sve hemikalije, od zubne paste i vitaminskih tableta do sredstava za čišćenje. I sami znate da maleni ne znaju da razlikuju tečni deterdžent od soka, lijek od bombona.

3 Kad su lijekovi u pitanju, djeca, iz želje da imitiraju roditelje, mogu uzeti medikamente koje mama ili tata koriste. Sklonite s dostupnih mjesta i tvrde sitnice kao što su novčići, klikeri, nakit, baterije i sve one sitne stvari koje dijete može progutati i što bi moglo zapeti u grlu.

4 Najbolje bi bilo da ne pušite u kući, ali ako se već ne možete odreći cigareta, onda se sklanjajte od djeteta. Pepeljare, cigarete, upaljače i šibice držite na terasi, na visokoj kuhinjskoj polici ili na komodi, van domašaja djetetovih ručica.

5 Čim završite peglanje, isključite peglu iz struje i stavite je da se hladi na visokom mjestu koje vaši maleni ne mogu dohvatiti. Pri tom vodite računa da kabl ne visi kako ga dijete ne bi moglo povući.

6 Bilo bi dobro da neko vrijeme ne koristite stolnjake. Beba ih začas može svući sa stola i tako oboriti na sebe sve što se na stolu nalazilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.