SAVJETI

Šta kad se u dječijem nosu nađe strano tijelo

Kod male djece nekada strano tijelo u nosu ne daje nikakve simptome i ostaje dugo vremena nezapaženo

"Bebe i mame"

16.9.2018

Strana tijela u nosu viđaju se najčešće kod djece, a znatno rjeđe kod odraslih osoba. Djeca iz radoznalosti, u igri, stavljaju razne predmete u nos. Najčešće su to perlice, plastične mase, dugmići, klikeri, dijelovi igračaka, sjemenke i drugi predmeti do kojih djeca dolaze.

Strana tijela najčešće dospijevaju u nos kroz prednje nosne otvore, a rijetko prilikom povrede nosa. Osnovni simptom stranog tijela u nosu je zapušenost nosnog hodnika, nadražajno kihanje i pojačana sekrecija iz jedne nozdrve. Sekrecija iz nosa mijenja se od sluzave do sluzavo-gnojne sa sukrvicom.

Kod male djece nekada strano tijelo u nosu ne daje nikakve simptome i ostaje dugo vremena nezapaženo. Ako ostane nezapaženo duži period, ono može poslužiti kao osnova za taloženje krečnih soli iz nosnog sekreta (kalcij i magnezij fosfati i karbonati).

Tako nastale tvorevine u nosu nazivamo rinoliti. Svojim prisustvom u nosu dovode do jednostrane zapušenosti nosa praćene sluzavo-gnojnom i sukrvičastom sekrecijom. Često se osjeća i neprijatan zadah iz nosa. Liječenje se sastoji od odstranjivanja stranog tijela i uključivanja antibiotske terapije.

Preporuke roditeljima

* Ne davati djeci za igru sitne predmete niti igračke sa sitnim dijelovima.

* Ne pokušavati izvaditi strano tijelo, ako se ono ne može sa lakoćom izvaditi.

* Ne ispuhivati nos, jer se može dogoditi da dijete udahne strano tijelo još dublje i začepi disajni put.

* Odvesti dijete pedijatru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.