SVAKODNEVNICA

Šta raditi kad dijete boli grlo, povraća, boli glava, ima temperaturu...

Ovo je period godine kada su djeca podložna razvoju infekcija, ali i drugih bolesti. Evo šta vam je činiti kada ih boli grlo, stomak ili kad povraćaju

"Bebe i mame"

29.8.2018

Dolazak jeseni donosi i sezonu infekcija. Kako pomoći malenome da ozdravi? Normalno je da dijete ima od šest do 12 infekcija godišnje. Sa svakom novom infekcijom njegov imunološki sistem uči nešto novo.

Ipak, poželjno je upoznati se s najčešćim tegobama kako biste pomogli djetetu da se izbori s njima.

Grlobolja

Grebanje u ždrijelu, crvena i otečena sluzokoža - tipični su simptomi prehlade.

* Šta možete uraditi: Dajte djetetu što više tekućine poput čaja jer ona održava vlažnost sluzokože. I pastile za sisanje ublažavaju bol, a djeca ih vole. Oni malo stariji mogu ispirati grlo tinkturom od majčine dušice.

* Kada ljekaru: Ukoliko se dijete žali na glavobolju ili ima visoku temperaturu, ukoliko su mu otekli krajnici, ima jake bolove u grlu i teško guta.

Povraćanje

Bebe i mala djeca često bljuckaju, pa ako nema još nekih simptoma bolesti i ako dijete redovno dobiva na težini, ne postoji razlog za strah.

* Šta možete uraditi: Stavite djetetu termofor na stomak i skuhajte čaj od anisa, komorača ili kamilice.

* Kada ljekaru: Ukoliko dijete stalno povraća (postoji opasnost da dehidrira), ako gubi na težini, ne podnosi hranu i povraća u mlazu (do jednog metra).

Glavobolja

Bolovi u glavi često prate infekcije respiratornih organa i upale, recimo - sinusa. Glavobolja može imati i psihički uzrok, ali je mogu izazvati i određene namirnice. Kada se utvrdi uzrok, nije teško otkloniti glavobolju.

* Šta možete uraditi: Osigurajte djetetu uravnoteženu ishranu i vodite računa da ima dovoljno vremena da se igra, crta i bavi fizičkim aktivnostima.

* Kada ljekaru: Ukoliko su bolovi u glavi jaki i često se javljaju, ako dijete ima osjećaj slabosti i vrtoglavicu. Akutni simptom upale moždane kore je osjećaj ukočenosti u vratu.

Povišena temperatura

Povišena temperatura je prirodna reakcija organizma na izazivače bolesti. Nemojte odmah posezati za sredstvima koja snižavaju temperaturu.

* Šta možete uraditi: Dajte djetetu što više tečnosti, a ako temperatura prelazi 39 Celzijusovih stepeni, u dogovoru s liječnikom, možete djetetu dati lijekove.

* Kada ljekaru: Ukoliko dijete ima povišenu temperaturu više od pet dana i ako je apatično. Ukoliko ima temperaturne konvulzije, zovite Hitnu pomoć!

Djeca i lijekovi

1. Djeca nisu odrasli u malom izdanju, pa prema tome ne možete jednostavno odrediti dozu na osnovu doze za odrasle. Informirajte se o doziranju kod ljekara.

2. Djeci možete davati isključivo lijekove i preparete na kojima je naglašeno da su namijenjeni djeci.

3. Birajte lijekove koji sadrže samo jednu aktivnu supstancu, jer ćete tako lakše zaključiti šta je izazvalo neželjena djelovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.