Prestanite pušiti: Čuvajte srce svoga djeteta

PREPORUKE Zdravo dijete

Prestanite pušiti: Čuvajte srce svoga djeteta Preduvjet za nastanak bolesti

Prema istraživanju institucije American Heart Association, koja je proučavala utjecaj dima cigareta na mlade svih dobnih skupina i karakteristika, pasivno pušenje najviše šteti predškolcima i djeci s prekomjernom težinom.

Dim cigarete nije samo štetan za dječji sistem za disanje, kako se to ranije smatralo. Podaci pokazuju da je vrlo važno pažnju posvetiti i kardiovaskularnim oštećenjima, a osobito kod najmlađe djece i djece s prekomjernom težinom. U prošlim studijama nisu uzeti u obzir faktori poput pretilosti.

Istraživači su otkrili da:

* Postoji veza između količine dima kojoj su predškolci izloženi i markera oštećenja žila. Ta je veza dva puta bila jača kod predškolaca koji imaju prekomjernu težinu;

* Pretili adolescenti izloženi pasivnom pušenju imali su dva puta snažnije oštećenje žila od djece normalne težine;

* Predškolci su imali četiri puta veći rizik za zdravlje od adolescenata u uvjetima izloženosti istoj količini dima.

Promjene koje su otkrili u ovim grupama djece iste su kao i promjene koje prepoznajemo kao rizik za obolijevanje od srčanih bolesti kod odraslih. To znači da neki aspekti srčanih bolesti u odrasloj dobi, mogu biti inicirani još u djetinjstvu.

Ovo istraživanje još je jedan dokaz važnosti prevencije i eliminiranja cigaretnog dima iz prostora u kojem borave djeca, kako bi se izbjeglo stvaranje preduvjeta za nastanak srčanih bolesti u odrasloj dobi.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH