JESTE LI ZNALI

Nježni dodir maminih ruku liječi

Prehlađenom djetetu mamine su ruke pravi lijek, poručuju specijalisti čuvene klinike "Mayo"

Najvažnije je da nikada ne masirate dijete ako se ono tome protivi. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.9.2018

Kad je beba prehlađena, nježni dodir maminih ruku pomaže joj da se smiri i da se bolje osjeća, preporučuju pedijatri čuvene klinike „Mayo". Oni preporučuju masažu bebinog lica tvrdeći da ona može da ublaži ili otkloni simptome nazeba.

Kako to izvesti?

1. Uhvatite sa strane glavu djeteta, stavite palčeve na njegove sljepoočnice, i blago ih pritišćite prstima. Zatim masirajte sljepoočnice duž linije koja je u nastavku obrva. Pravite male krugove u smjeru kazaljke na satu.

 2. Počnite u položaju kada su vam palčevi na djetetovim ušima, pa uz blagi pritisak spuštajte ruke prema bradi zahvatajući obraze. Ponovite isti pokret u suprotnom smjeru - od brade prema ušima. Najbolje je da ovu masažu ponovite deset puta.

3. Pritisnite blago palčevima dio lica između djetetovih nozdrva i obraza pa palčeve povlačite odozdo prema gore i obratno, prelazeći preko jagodičnih kostiju i spuštajući se do uglova usana. Ponovite ovo deset puta.

4. Zatim povucite nježno obraze djeteta naviše, kao da ga želite natjerati da se nasmije, a zatim se ponovo vratite do linije usana. Ponovite ovu masažu deset puta, uz sasvim blag pritisak.

Zapamtite!

Najvažnije je da nikada ne masirate dijete ako se ono tome protivi i ako mu to trenutno ne prija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.