SAVJETI

Masaža tjera grčeve

Počnite u predjelu oko pupka, u suprotnom smjeru od kazaljke na satu. Masaža je potpuno bezopasna i možete je ponoviti nekoliko puta dnevno.

Malenima možete pomoći kružnom masažom stomačića. Ilustracija

"Bebe i mame"

15.9.2018

Grčevi kod novorođenih beba manifestiraju se iznenadnim i jakim plačem, koji se obično javlja u isto doba dana. Ali, to je prirodna pojava, jer se tako razvijaju bebin želudac i probavni sistem.

Disanje i gutanje kod beba je sinhronizirano, pa prilikom dojenja ili hranjenja na flašicu one progutaju izvjesnu količinu zraka koja ostaje u želucu. Nešto se izbaci podrigivanjem, ali ono što ostane u želucu stvara djetetu neprijatnost.

Ovi problemi obično traju do trećeg ili četvrtog mjeseca, ponekad i do šestog. Ali, ne brinite, oni nimalo neće smetati da beba napreduje.

Malenima možete pomoći kružnom masažom stomačića. Počnite u predjelu oko pupka, u suprotnom smjeru od kazaljke na satu. Masaža je potpuno bezopasna i možete je ponoviti nekoliko puta dnevno.

Na tržištu postoji veliki izbor preparata, čajeva i kapi koji također mogu pomoći, a uglavnom su na biljnoj bazi. Bebi možete pomoći tako što ćete joj preko stomaka staviti toplu pelenu, ili je malo nosite tako da njen stomačić bude uz vaše tijelo.

I položaj pri dojenju, također, može pomoći. Dječija glavica treba biti postavljena naviše,

jer u ležećem položaju uvijek postoji mogućnost da se dio tečnosti iz usta prelije ka nosu i da se beba naguta vazduha.

Zato, nemojte hraniti bebu dok je prethodno ne podignete. Nakon obroka bebu uzmite tako da joj glavica bude iznad vašeg ramena i nježno je masirajte po leđima. Tako će lakše i brže izbaciti progutani zrak.

Bez kima i šećera

Sigurno ste čuli i za "stari" recept dodavanja kima ili šećera u čaj, ali pedijatri to ne preporučuju, jer glukoza pogoršava fermentaciju u crijevima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.