ZANIMLJIVOSTI Jeste li znali

Zašto su djeca rođena u septembru posebna

Istraživanje objavljeno u „National Bureau of Economic Research“ otkrilo je da su djeca rođena u septembru često uspješnija tokom školovanja

"Bebe i mame"

Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

Foto: Ilustracija


Ljeto se bliži kraju, vrućine su popustile. Odlično je vrijeme za rođenje djeteta pa se sve mame s terminom porođaja u septembru mogu smatrati sretnicama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su djeca rođena u septembru posebna.

1. Vrlo vjerovatno će biti uspješna u školi

Istraživanje objavljeno u „National Bureau of Economic Research“ otkrilo je da su djeca rođena u septembru često uspješnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

2. Vjerovatno će biti uspješnija u sportu

Školski uspjeh nije jedina prednost djece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su djeca rođena u ovo doba često uspješnija i u sportskim aktivnostima.

- Kod djece rođene u sjevernoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju - izjavio je dr. Gavin Sandercock s Univerziteta Essex.

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju kako je veća izloženost vitaminu D dok su još u maternici jedan od mogućih faktora za sportski uspjeh.

3. Manje je vjerovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu „PLOS One“ djeca rođena u septembru rjeđe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tačan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu također ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

Septembar je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama.

Nekoliko naučnika uporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je septembar najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim blagdanima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerovatnost da će žena začeti.

Prema Mattu Stilesu, koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014., najviše djece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

5. Vjerovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije ljeti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska djeca.

6. Manja je vjerovatnost da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kojem su djeca rođena u septembru uspješnija u školi pokazalo je i da će ta djeca imati manje problema sa zakonom nego djeca rođena u avgustu.

- Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspjeh u pitanju. Tako će vjerovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci - naveli su autori istraživanja.

NA VRH

Podijeli članak na