SAVJETI

Kako skidati povišenu temperaturu

Najčešći uzroci povišene temperature kod dojenčadi i male djece su infekcije

Uzročnici infekcija su virusi ili bakterije. Ilustracija

"Bebe i mame"

19.9.2018

Različiti poremećaji zdravstvenog stanja kod djece manifestiraju se povišenom temperaturom. Povišena temperatura samo je simptom koji ukazuje da se u organizmu nešto dešava.

Kod novorođenčadi receptori za toplotu u koži nisu dovoljno zreli, tako da se kod utopljavanja povećava tjelesna temperatura iznad granica normale. Najčešći uzroci povišene temperature kod dojenčadi i male djece su infekcije.

Uzročnici infekcija su virusi ili bakterije koji izazivaju upale gornjih respiratornih puteva, pluća ili uha. U nejasnim slučajevima povišene temperature treba misliti na infekcije mokraćnih puteva.

Mučnina, povraćanje i proljev, uz povišenu temperaturu, ukazuju na lokalizaciju infekcije u digestivnom traktu. Naravno, treba uvijek imati na umu i infekcije centralnog nervnog sistema ukoliko se održava visoka temperatura koja se ne može sniziti lijekovima.

Pri svakom stanju jako visoke temperature obavezno odvedite dijete ljekaru koji će na osnovu uzetih podataka o tome kako je i kada počela temperatura, na osnovu procjene općeg stanja i urađenog kliničkog pregleda uraditi odgovarajuće laboratorijske analize krvi, mokraće, briseva, urino ili hemokulture, odgovarajućih snimanja da bi se došlo do uzroka koji je izazvao povišenu temperaturu.

Liječenje se provodi ovisno o uzroku povišene temperature. Ukoliko se radi o novorođenčetu koje ima povišenu temperaturu zbog pretopljavanja, treba ga raskomotiti, skinuti suvišnu odjeću, a prostoriju u kojoj dijete boravi treba rashladiti do temparature od 20 stepeni.

U slučaju virusne infekcije, djetetu nakon konsultacije s pedijatrom dajte lijekove za snižavanje temperature, dosta tečnosti, jer djeca sa visokom temperaturom gube velike količine tečnosti.

Ukoliko se posumnja na bakterijsku infekciju ili mješovitu virusno-bakterijsku infekciju ljekar će uključiti antibiotike, i to prema antibiogramu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.