UPOZORENJA

Dojenje nije kontracepcija

Zato bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji

Ne preporučuju se kontracepcijske pilule. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.9.2018

Mnogi su uvjereni da dojenje štiti od nove trudnoće, ali to ipak nije potpuno sigurna metoda. Mlade majke imaju na raspolaganju mnoge druge metode koje dolaze u obzir.

Prva ovulacija nakon poroda individualna je. Bitnu ulogu igra dojenje. Doji li majka, prva menstruacija može se pojaviti tek nakon više od šest mjeseci. U protivnom se ovulacija pojavljuje najčešće četiri do šest sedmica nakon porođaja.

Ali, s obzirom na to da se menstruacija javlja tek dvije sedmice nakon ovulacije možete i odmah nakon porođaja biti plodni, a da ne znate.

Tačno je da se prilikom dojenja luči hormon prolaktin koji je zaslužan za stvaranje mlijeka. Što više taj hormon cirkulira u krvi to će kasnija biti ovulacija.

Ali, već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti nivo prolaktina, da dođe do ovulacije. Zato bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

U tom slučaju se ne preporučuju kontracepcijske pilule jer estrogeni koje sadrže mogu zaustaviti dotok mlijeka. Ti se hormoni uostalom putem mlijeka prenose na dojenčad. Ali sljedeće metode bi mogle pomoći:

 * Spirala - Najranije šest do osam sedmica nakon poroda može se umetnuti spirala. Maternica se tek tada vraća u svoju normalnu veličinu. Osim toga, treba čekati da iscjedak iz maternice potpuno prestane kako ne bi došlo do infekcija.

Prednost spirale jest da žena narednih pet godina ne mora brinuti o zaštiti. S druge strane, postoji mogućnost da pri umetanju spirale dođe do povreda, da ispadne ili da čak promijeni položaj. Moguće je i krvarenje.

* Unutarmaternični sistem - Prednost ove metode spram spirale jest da se smanjuje jačina i trajanje krvarenja pri menstruaciji. Mukozni čep maternice zatvara ulaz te tako štiti od infekcija.

Zbog niže količine hormona nego kod kontracepcijske pilule, može se koristiti za vrijeme dojenja. Ne utječe na stvaranje mlijeka.

* Metode barijere - Tokom dojenja pogodne su metode barijere u što se ubrajaju kondomi ili dijafragma.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.