UPOZORENJA

Zamke koje krije svaki dom

Roditelji često potcjenjuju sposobnosti svoje djece i precjenjuju njihovu inteligenciju. Misle da je njihovo dijete prepametno ili nedoraslo za ovo ili ono, a ne shvataju koliko su snažni

Štednjak je jedna od opasnijih zamki koje vaš dom skriva. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.9.2018

Samo u SAD godišnje umre više od 2.000 djece mlađe od 14 godina zbog povreda koje se dogode kod kuće. Analizirajte sve slabe tačke i osigurajte se na vrijeme.

Roditelji često potcjenjuju sposobnosti svoje djece i precjenjuju njihovu inteligenciju. Misle da je njihovo dijete prepametno ili nedoraslo za ovo ili ono, a ne shvataju koliko su snažni.

1. Kablovi - Ako se ostave na vidljivom mjestu, kablovi koji vode iz televizora, muzičkih uređaja, kućanskih aparata, računara, lampi mogu uzrokovati gušenje. U većini slučajeva ih možete sakupiti i zaštititi plastičnim okvirom koji se osigura uz pod ili zid.

2. Kada - Više od 340 malenih se utopilo u svom domu 2004. godine u SAD, pokazuju podaci organizacije Safe Kids USA, od kojih je više od 80 posto bilo mlađe od četiri godine. Stručnjaci upozoravaju kako se dijete može utopiti u samo 2,5 centimetra vode. Ne ostavljajte malene bez nadzora kada su u kupatilu, pa čak ni na sekundu. Zaboravite na telefone, javljanje na vrata ili ručak na štednjaku.

3. Igračke - Malenima je vrlo lako ugušiti se zbog njihove sićušne igračke ili komadića koji je otpao. Djeci mlađoj od tri godine nemojte davati igračke koje su manje od vašeg dlana, a to uključuje loptice, novčiće, pa čak i namirnice kao što su slatkiši, grah, kokice, grožđe. Pažljivo posmatrajte čime se sve igraju jer će pokušati ugurati mnoge predmete u svoj nos.

4. Namještaj - Komode, ormari i stolići mogu biti opasni jer djeci ne predstavljaju ukrasni ili funkcionalni namještaj, nego kao planinu na koju se treba popeti ili neprijateljski tabor koji treba osvojiti. Namještaj je težak i kada se pokušavaju popeti na njega može pasti na dijete. Teže predmete držite na policama koje su bliže podu ili u ladicama. Ne ostavljajte igračke, slatkiše ili daljinske upravljače na vidljivom mjestu, jer će vaši maleni biti u iskušenju dograbiti ih.

5. Prozori - Nikada ne držite stoliće ili ladičare u blizini prozora, pogotovo ne komade namještaja koji se lako mogu premjestiti.

6. Štednjak - To je jedna od opasnijih zamki koje vaš dom skriva. Dječija koža je tanja i osjetljivija nego koža odraslih, te oni mogu zadobiti opekotine trećeg stepena od vruće šolje kafe za pet sekundi. Djecu nikada ne ostavljajte same u kuhinji.

7. Lijekovi - Najpodmuklija zamka dolazi u obliku slatkiša i bombona na koje su djeca posebno osjetljiva. Njima ništa ne znače natpisi koji nama govore kako je riječ o analgeticima, sedativima ili vitaminima - za najmlađe su to slatkiši. Što šareniji, to primamljiviji. Lijekove držite zaključane u ladici.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.