KORISNO

Doktori bi trebali više slušati majke

Ozbiljne infekcije poput meningitisa, upale pluća i sepse rijetke su u razvijenim zemljama i teško se dijagnosticiraju kod djece, upozoravaju naučnici

Strahove roditelja ljekari trebaju uzimati ozbiljnije. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.10.2018

Ljekari trebaju obraćati veću pažnju roditeljskom instinktu. Majke i očevi su njegovali dijete kroz niz manjih bolesti prije i često mogu razlikovati kad je nešto drugačije i ozbiljnije prirode.

Strahove roditelja i brige da s djetetom nešto ozbiljno nije kako treba ljekari trebaju uzimati ozbiljnije jer su roditelji oni koji su najbliži djetetu, stoji u novoj uputi.

Među savjetima objavljenim u medicinskom žurnalu The Lancet poručuje sa da ljekari trebaju i vlastitom unutarnjem osjećaju dok pokušavaju razlučiti radi li se o ozbiljnoj infekciji ili običnoj prehladi i kašlju.

Ubrzano disanje, loša cirkulacija kože te osip crvenih tačkica su znakovi upozorenja koji ukazuju da dijete nema samo malu prehladu. Ljekarima se savjetuje i da paze na temperaturu koja prelazi 40 stepeni.

Ozbiljne infekcije poput meningitisa, upale pluća i sepse rijetke su u razvijenim zemljama i teško se dijagnosticiraju kod djece, upozoravaju naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.