KORISNO

Grčevi kod beba - neugodni, ali nisu opasni

Grčevi se javljaju krajem prvog i mogu potrajati i do četvrtog mjeseca. Ako ste u dilemi je li beba bolesna, odvedite je pedijatru koji će otkloniti sumnju da je uzrok plača i grčenja određena bolest ili neki drugi mogući razlog

Grčevi se javljaju krajem prvog mjeseca. Ilustracija

"Bebe i mame"

9.10.2018

Veliki broj roditelja susreo se s problemom grčeva (kolika) kod beba. Tokom prvih nekoliko mjeseci grčeve ima većina beba. Kada se napad grčeva javi i potpuno zdravo dijete iznenada počinje plakati, uz grčenje, povlačenje nogica prema stomačiću, crvenilom ili bljedilom lica i stiskanjem šačica.

Takvi napadi su iznenadni, bebin stomak je napuhan, napet i osjetljiv. Napad može trajati satima, a obično prestaje nakon stolice, ispuštanja gasova ili kada se beba potpuno iscrpi.

Grčevi se javljaju krajem prvog mjeseca i mogu potrajati i do četvrtog mjeseca. Ako ste u dilemi je li beba bolesna, odvedite je pedijatru koji će otkloniti sumnju da je uzrok plača i grčenja određena bolest ili neki drugi mogući razlog.

Grčevi su prolazna tegoba koja ne ostavlja trajne posljedice na dijete, ali mogu izazvati ogromnu količinu stresa kod roditelja. Preporučljivo je kod prvog javljanja grčeva kontaktirati s pedijatrom.

Šta su uzroci

Mogući uzroci grčeva mogu biti:

* Nezrelost crijeva koja ne mogu dovoljno svariti mlijeko;

* Povećana količina progutanog zraka prilikom dojenja, a naročito kod hranjenja na bočicu. Ovo je posebno izraženo kod dojenčadi koja halapljivo sisaju;

* Fiziološka nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera), koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova;

* Razvoj digestivnog trakta (pojačani rad crijeva) i centralnog nervnog sistema (pojačana razdražljivost);

* Emocionalna napetost majke i stresna situacija u porodici.

Kada se javljaju

Grčevi se najčešće javljaju kasno poslijepodne ili navečer, tokom ili nakon hranjenja. Najčešći su kod beba starih tri sedmice, a od šeste sedmice bolovi su najizraženiji i plač je najjači.

Šta uraditi

1 Ako beba doji, vodite računa da zahvati cijelu bradavicu s oreolom. Kod čestih i kratkih dojenja dijete uglavnom posisa prvo mlijeko iz dojke, koje je bogatije ugljikohidratima.

2 Ugljikohidrati stvaraju veću količinu plinova i vare se brže nego drugo mlijeko koje sadrži više masnoće. Zato je preporučljivo dojenje samo iz jedne dojke, sve dok beba sama ne ispusti dojku i ne bude sita.

3 Promjena položaja pri dojenju (ležeći, sjedeći, stojeći) umanjuje učestalost grčeva.

4 Dojilje koje imaju prekomjerni refleks otpuštanja mlijeka (prebrz dotok prevelike količine mlijeka koje izaziva kašalj, zagrcavanje i nemir), preporučljivo je početi dojenje prije nego što beba postane uznemirena zbog gladi, jer naglo i energično hvatanje bradavice može uzrokovati snažan refleks otpuštanja mlijeka.

5 I prespori dotok mlijeka uzrokuje grčeve. U tim slučajevima pridržite dojku rukom i po potrebi je nježno pritisnite da biste olakšali otpuštanje mlijeka.

6 Na pola obroka podignite dijete na svoje rame i upotpunosti ga ispružite u uspravni položaj. Ako ostane pognuto prema naprijed, teže će izbaciti višak zraka.

7 Nježno lupkajte bebu po leđima. Nakon jela postavite bebu u uspravan položaj još 45 minuta da bi mjehurići isplivali prema vrhu želuca.

8 Nježno masirajte bebin stomačić u pravcu smjera kazaljke na satu.

Šta ne treba raditi

Stavljati dijete na stomak dok traju grčevi. To ga može smiriti u jednom trenutku, ali nakon toga stanje se može dodatno pogoršati. Dojenče tako može progutati dodatnu količinu zraka, a da pri tom fermentacija mlijeka u crijevima poveća bolove u stomaku.

Važno

Grčevi se javljaju ranije, oko druge sedmice života, ako je dijete na adaptiranom mlijeku.

Kod beba koje su dojene, kolike nastaju oko šeste sedmice. Grčevi su češći ako su dojilje uplašene, ako su doživjele stres tokom trudnoće ili ako dojilja puši.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.