SAVJETI Zdravo dijete

Beba treba na ultrazvuk kukova

Odmah nakon rođenja pregledom u porodilištu moguće je utvrditi urođeno iščašenje kukova. Međutim, najsigurniju i konačnu dijagnozu postavlja ultrazvučni pregled koji treba uraditi u drugom mjesecu života bebe

"Bebe i mame"
10.10.2018 21:04

Potpuno iščašenje javlja se kod 1,5 na 1.000 novorođenčadi

Foto: Ilustracija

Razvojna displazija kuka je nedovoljno razvijena zglobna čašica i promjena položaja zglobne glave, koja se djelimično ili potpuno nalazi izvan čašice. U slučaju da taj nepravilni položaj ostane, funkcija kuka se remeti, a s vremenom dolazi i do propadanja glave zgloba zbog poremećenog dotoka krvi.

Korekcija glave zgloba i smještanje u čašicu moguće je nošenjem posebnih proteza, a ako se učini na vrijeme, razvoj zgloba postaje normalan. Potpuno iščašenje javlja se kod 1,5 na 1.000 novorođenčadi, a djelimična kod devet od 1 000 beba.

Ultrazvučni pregled

Za postavljanje rane dijagnoze iščašenja kukova kod beba i rane terapije neophodan je ultrazvučni pregled u prvoj godini života novorođenčadi i dojenčadi. Ovom metodom prate se meke i čvrste strukture zgloba kuka.

Pregledom je moguće ustanoviti da li su zglobne površine dobro razvijene i oblikovane i kakav će se zglob kasnije razviti. Ovim pregledom prati se odnos između zglobnih tijela koji se ne može dobiti običnim kliničkim pregledom.

Redovna kontrola

Pregled kukova obavlja se u bočnom položaju novorođenčeta, u posebno izgrađenom ležištu. Ultrazvuk je vrlo korisna, sigurna i jedina dijagnostička metoda za pregled kukova.

Ultrazvučni pregled pomaže boljem i ranijem prepoznavanju mnogih ortopedskih problema u rastu, okoštavanju glave i zgloba kuka, utvrđivanju promjena mekih tkiva i sadržaja zglobne šupljine. Na ovaj način prate se rotaciona i torziona kretanja natkoljenične kosti (femur).

Korekcija deformiteta

Nakon dijagnosticiranog iščašenja kukova, primjenjuju se odgovarajuće udlage kojima se vrši korekcija mane, a učinak terapije prati se ultrazvučnim pregledima.

NA VRH