SVAKODNEVNICA

Važno je da djeca pomažu u kućnim poslovima

Najbolji pokazatelj budućeg uspjeha djeteta je njegovo uključivanje u obavljanje kućnih zadataka u dobi od tri godine

Pomozite djetetu ako je potrebno. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.10.2018

Psiholozi kažu da je obavljanje određenih zadataka vrlo važan dio odrastanja. Ne samo da zadaci uče djecu odgovornosti, već su odličan način da djeca nauče racionalno raspolagati svojim vremenom, a osobito u ovim ubrzanim i obavezama prenatrpanim vremenima.

Najbolji pokazatelj budućeg uspjeha djeteta je njegovo uključivanje u

obavljanje kućnih zadataka u dobi od tri godine.

Ukoliko se djetetu zadaci počnu davati u ranoj dobi, ono može naučiti da "smo svi zajedno u tome, da se kuća mora očistiti i da svi u tome trebaju sudjelovati".

Vodič kroz kućne poslove

Kućni zadaci ne moraju biti teški i dugotrajni. Ponekad djeca mogu biti od velike pomoći, a da im to oduzme svega nekoliko minuta. Primjerice, kada dijete zamolite da donese prljavi veš iz dječije sobe ili da posloži sve razbacane cipele u ormarić.

Ima nekoliko smjernica koje se mogu primijeniti kod djece svih dobi:

* Dajte djetetu upute kako obaviti neki zadatak.

* Pomozite mu ako je potrebno.

* Pohvalite ga za vrijeme i nakon obavljenog zadatka.

* Svakog dana organizirajte jedan zadatak, ali i onaj koji se obavezno mora napraviti svakog dana, poput pospremanja igrački i kreveta.

* Fokusirajte se na nekoliko zadataka koje dijete s obzirom na svoju dob može svladati.

Važno je imati na umu, osobito kod malenih, da dijete zapravo kroz obavljanje konretnog zadatka, ujedno uči i novu vještinu. Neka vam stoga ne bude najvažniji rezultat već činjenica da se dijete trudi i pokušava napraviti najbolje što može.

Kreirajte pozitivna iskustva

Djeca vole pomagati roditeljima oko kuće i vole oponašati roditelje. Isprobajte neke od sljedećih metoda kako biste kreirali pozitivna prva iskustva:

* Dajte im da čiste sve što zahtijeva špricanje vodom (napunite bočicu vodom i dajte im da špricaju i čiste određene površine, jer to je djeci jako zabavno);

* Dajte im da usisavaju, osobito ako obožavaju električne uređaje;

* Dajte im da se igraju s metlom;

* Dajte im zadatke čiji su rezultati brzo vidljivi, a kako bi dobili osjećaj da su nešto postigli (npr. serviranje obroka, rad u vrtu).

Ukoliko čišćenje i pospremanje od najranije dobi pretvorite u nešto što izgleda zabavno, stvorit ćete pozitivne osjećaje kod djece prema raznim zadacima.

Važno je dati djeci puno pozitivnog feedbacka i zapamtiti da je potrebno neko vrijeme kako bi klinci svladali vještine. Uz ohrabrenje i vodstvo potaknut ćete kod malenih osjećaj uspješnosti, pa će željeti još više pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.