SVAKODNEVICA

Vodič za kupovinu autostolice

Ukoliko se odlučite na kupovinu polovne autostolice, dobro je pregledajte, jer ne smije imati nikakvih oštećenja i ne smije biti starija od deset godina

Grupa 0 je za bebe uzrasta od 0 do devet mjeseci i do 10 kg. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.10.2018

Pri kupovini autostolice za dijete najvažnije je da odgovara uzrastu i težini. Proizvođači su, shodno tome, podijelili autosjedalice u pet grupa:

- Grupa 0 je za bebe uzrasta od 0 do devet mjeseci i do 10 kg;

- Grupa 0+ je od devet do 18 mjeseci i do 13 kg;

- Grupa I je za djecu od devet do 18 kg i do tri godine;

- Grupa II od 15 do 25 kg i od tri do šest godina;

- Grupa III od 22 do 36 kg i do 12 godina.

Idealno bi bilo da u kupovinu krenete s djetetom, kako biste isprobali sjedište i kaiševe.

Neki roditelji radije kupuju sjedište iz više starosne grupe, kako bi ga dijete duže moglo koristiti.

Ali, samo dovoljno čvrsto sjedište, koje je oblikovano prema tijelu, daje dobar oslonac i omogućava dobru zaštitu glave. Kada tjeme malenoga dostigne gornju ivicu sjedišta, vrijeme je za kupovinu novog.

Dobra vijest je da neki proizvođači u ponudi imaju sjedišta koja su prilagodljiva i spajaju dvije starosne grupe, tako da se njihovom kupovinom može uštedjeti.

Potražite na pakiranju narančastu naljepnicu sa natpisom: ECE R 44/03, koja je znak da je sjedište izrađeno u skladu s najnovijim sigurnosnim propisima.

Ukoliko se odlučite na kupovinu polovne autostolice, dobro je pregledajte, jer ne smije imati nikakvih oštećenja i ne smije biti starija od deset godina.

Prije kupovine, obavezno provjerite da li autosjedište koje ste odabrali može biti montirano u vaš automobil. Inače, Isofix sistem je najlakši i najsigurniji način za fiksiranje, jer se kopče na autosjedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sjedištu novijih modela automobila.

Ukoliko imate stariji automobil, sjedište ćete fiksirati pojasevima. Stručnjaci smatraju da dijete može samostalno sjediti na zadnjem sjedištu automobila tek kada dostigne visinu od 150 centimetara i težinu od 27 kilograma. Evo još nekoliko preporuka:

1. Dijete uvijek treba biti u autostolici, čak i ako smatrate da je relacija kratka. U slučaju sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat, svi objekti u automobilu će se ponašati kao da su 20 puta teži.

2. Autostolicu možete montirati na suvozačevo sjedište samo ako ne postoji zračni jastuk ili je njegova funkcija isključena.

3. Provjerite da li je sjedište dobro fiksirano i da li je dijete dovoljno čvrsto vezano. Kod djeteta koje sjedi u smjeru vožnje, zategnutost se provjerava kod grudne kosti, a kod djeteta koje se vozi u suprotnom smjeru - kod ramene kosti. Smatra se da je dijete dobro vezano ako između pojasa i tijela djeteta može stati samo jedan prst.

4. Bebe ne smiju spavati bez nadzora u autostolici jer su im vratni mišići slabi, a i disanje im još nije sasvim razvijeno, pa postoji opasnost od gušenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.