ČEŠKO ISTRAŽIVANJE

Smanjuje li snižavanje temperature djelovanje vakcine

Preventivno davanje lijekova protiv temperature djeci koja su dobila vakcinu ne bi trebalo biti pravilo, nego se treba izvagati potreba i rizik, od slučaja do slučaja

Povišena temperatura nakon vakcinisanja je u principu normalna i bezazlena reakcija. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.11.2018

Mnogi ljekari preporučuju preventivno davanje lijekova za spuštanje temperature djeci odmah nakon vakcinisanja. Međutim, češki naučnici su dokazali da to smanjuje djelovanje vakcine.

Dva istraživanja

Ljekari su u dva različita istraživanja sa 459 djece proučavali utjecaj paracetamola, lijeka protiv temperature i bolova, nakon vakcinisanja.

Djeca su dobila vakcine protiv upale pluća, gripe, difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B, dječije paralize i rotavirusa. Prva vakcinacija se desila u uzrastu između devet i 16 sedmica, a druga u uzrastu između 12. i 15. mjeseca.

Polovina djece je dobila odmah nakon vakcinacije svakih šest do osam sati paracetamol, druga polovina nije. Nakon prvog vakcinisanja 42 procenta djece koja su dobila paracetamol kratko vrijeme imalo je temperaturu višu od 38 stepeni, nakon drugog vakcinisanja 36 stepeni.

Ovo je bilo znatno manje nego u kontrolnoj grupi djece koja nisu dobila preventivno lijek za spuštanje temperature. Kod njih se nakon prve vakcine temperatura pojavila kod 66 procenata, nakon druge kod 58 procenata djece.

Ali, kod preventivnog davanja lijeka protiv temperature javlja se negativni utjecaj na razvoj antitijela i time sa smanjuje efekat vakcinisanja.

Djeca koja su dobila paracetamol odmah nakon prvog vakcinisanja imala su manje antitijela protiv pneumokoka, virusa influence, difterije, tetanusa i velikog kašlja od djece koja nisu dobijala preventivno lijek za skidanje temperature.

Izuzetak, a ne pravilo

Nakon drugog vakcinisanja je broj antitijela protiv tetanusa i pneumokoka također bio manji kod "paracetamol djece".

Preventivno davanje lijekova protiv temperature djeci koja su dobila vakcinu ne bi trebalo biti pravilo, nego se treba izvagati potreba i rizik, od slučaja do slučaja.

Važno

Povišena temperatura nakon vakcinisanja je u principu normalna i bezazlena reakcija organizma beba i male djece nakon vakcinisanja.

Roditeljima zdrave djece se preporučuje da nakon vakcine imaju spreman lijek za spuštanje temperature i da ga djetetu daju tek kada iznenada dođe do visoke temperature.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.