PREPORUKE Vrijeme s djecom

Igre za odgoj i zabavu

Drugi način da potaknete djetetovu kreativnost jest da mu pružite jednostavne kuhinjske predmete

"Bebe i mame"
02.11.2018 13:41

Foto: Ilustracija

Predmeti kojima smo okruženi često su bolji od igračaka. Ne treba trošiti novac na slikarske palete i skupe igračke. Za djecu su najbolji jednostavni predmeti. Važno je da se dijete nadahnjuje svojim igračkama, a ne da ga na to prisiljavate zato što su mu kupljene skupe igračke

Igra je normalno sredstvo izražavanja snažnih dječjih osjećaja. No, ona je i idealno sredstvo ne samo za zabavu već i za odgoj. Jednostavnom igračkom podstaknut ćete i djetetovu kreativnost. A predmeti kojima smo okruženi često su u tu svrhu bolji od igračaka.

Igračke koje ste sami napravili - krpene lutke, drvena kolica, udaraljke, zvečke - bolji su zato što dijete može s njima beskrajno eksperimentirati i nadopunjavati ih.

Velika kartonska kutija može mu predstavljati kuću ili trgovinu za igru. Papirnati tuljci od ubrusa, plastična ili druga ambalaža, odlična su umjetnička građa.

Drugi način da potaknete djetetovu kreativnost jest da mu pružite jednostavne kuhinjske predmete. Igra li se dijete glinom, dajte mu nekoliko starih šoljica, mali valjak za tijesto, lagani čekić ili nekoliko plastičnih oblika kojima inače oblikujete kolačiće.

Dijete će od gline mijesiti tijesto, praviti "kolače" i zabavljati se cijelo prijepodne. Ne morate mu čak ni pokazati kako se to radi - neka samo eksperimentira. Ne pogodi li odmah što se radi tim predmetima, odolite napasti da mu pokazujete.

Slijedite dijete u njegovim zamišljenim igrama. Dramska igra je jedan od najboljih načina reinterpretacije iskustava što ih je dijete prikupilo. Glumci mogu biti dječji prstići, lutke, krpene životinje, jastuci ili čarapice.

Kad vas dijete pozove u igru, neka vam samo kaže šta biste vi trebali odglumiti i kako. Neka samo odluči kako će se igra odvijati. Da biste djetetu pomogli u njegovom kazališnom komadu, dajte mu hrpu "kostima" - marame, šešire, torbice, vrećice...

A kako igra u predškolsko doba ima veliku razvojnu vrijednost, oblikovanjem poticajne materijalne sredine, izborom i rasporedom igračaka omogućava se djetetu da razvija svoju kreativnost i stječe određena iskustva.

Čemu služi igra

Osnovna područja koja su obuhvaćena igrom odnose se na razvoj kognitivnih, motoričkih,

socijalnih, govornih funkcija, kao i na razvoj samopouzdanja.

* Kognitivni razvoj uključuje; spoznavanje i učenje na doživljajima djece.

* Motorički razvoj uključuje; koordinaciju tjelesnih pokreta, razvoj fine i grube motorike.

* Socijalni razvoj uključuje; razvoj odnosa u porodici - u početku s majkom, a kasnije s oba roditelja, te s braćom i sestrama, bakama i djedovima.

* Govorni razvoj uključuje; priliku da dijete sluša, čita, piše, izloženost jeziku visoke kvalitete, vokalizaciju.

* Razvoj samopouzdanja uključuje; samostalno pronalaženje rješenja za određeni problem vlastitom aktivnošću i istraživanjem.

NA VRH