SAVJETI Preporuke

Pažljivo birajte bebi kremu

Zabranjena je upotreba borne kiseline u mastima i kremama za djecu mlađu od tri godine. Ali, zabrana važi i za kupke, šampone, paste za zube, praškove za posipanje

"Bebe i mame"

Foto: Ilustracija


Generacije djece su porasle uz taj djelotvoran i nezamjenjiv preparat - kreme za bebe. Ova mast, međutim, između ostalih sastojaka obično sadrži i bornu kiselinu u određenom procentu, koja ima funkciju antiseptika i bakteriostatika.

Borna kiselina se vrlo malo resorbira kroz neoštećenu kožu, pa samim tim i nema neželjenih efekata. Problem nastaje kada se ovi preparati, posebno mast, nanose na kožu novorođenčeta - koja, naročito u toku prvog mjeseca, nema u potpunosti razvijenu odbrambenu funkciju, kao ni aktivnost lojnih žlijezda i melanocita (pigmentnih ćelija), i tek se prilagođava vanjskoj sredini.

Takva osjetljiva, nježna, tanka koža je više sklona iritacijama, ojedu i upalnim procesima. Resorpcija kroz nju je neuporedivo veća. Zato je iz predostrožnosti, zabranjena upotreba borne kiseline u mastima i kremama za djecu mlađu od tri godine.

Ali, zabrana važi i za kupke, šampone, paste za zube, p0raškove za posipanje - što se tiče istog uzrasta. Preparati za stariju decu i odrasle su također strogo ograničeni i kontrolirani.

U savremenim preparatima za njegu dječije kože, antiseptično i pufersko djelovanje (regulira kiselost i baznost) uspješno je postignuto prirodnim sastojcima.

Umirujuće i protivupalno djelovanje imaju ekstrakti kamilice, nevena i lavande, a često se preparatima dodaje alantoin, bisabolol, biljna ulja i druge supstance za blagotvoran efekat na kožu.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice, treba posebnu pažnju obratiti na sastav proizvoda koji se kupuju (koji nisu uvijek propisno razvrstani po namjeni) i, po potrebi, zatražiti savjet pedijatra i farmaceuta.

NA VRH

Podijeli članak na