OPREZ

Čuvajte dijete od hemikalija iz plastike

Opasnost ne vreba iz svake plastične posude, ali dobro je znati kako se možemo zaštititi

Ilustracija

"Bebe i mame"

14.11.2018

Možda ste već čuli polemike o hemikalijama o nekim kuhinjskim posudama i dječijim igračkama od plastike. Opasnost ne vreba iz svake plastične posude, ali dobro je znati kako se možemo zaštititi. Evo nekoliko savjeta:

Potražite identifikacijski kod udruženja proizvođača plastike koji je otisnut na proizvodu (broj unutar trokuta sa strelicama). Informacije o proizvodima koji nemaju takve brojeve dobit ćete na web stranici te kompanije.

Tražite igračke ili namještaj koji ne sadrži polivinil-klorid (PVC) 3. Oni mogu sadržavati plastifikatore DINP (di-isononyl phthalate). Novi PVC proizvodi često imaju jak miris; ako mirišu poput novih zavjesa za tuš kabinu, to je vjerojatno PVC.

Hranu u mikrovalnoj pećnici pripremajte samo u staklenim posudama ili plastičnim posudama koje su sigurne za takvu upotrebu. Preporučuje se korištenje staklenih poklopaca pri pripremanju hrane u mikrovalnoj pećnici. Problem nije u hemikalijama koje se oslobađaju, već u tome što se sama plastika pri visokim temperaturama otapa u hranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.