DILEME

Bebe su spremne za vrtić

Dugotrajno istraživanje koje je pratilo djecu od najranije dobi do tinejdžerskih godina proveo je Nacionalni institut za zdravstvene studije u SAD

Ilustracija

"Bebe i mame"

25.11.2018

Mnogi su roditelji zabrinuti jer svog dvogodišnjaka moraju upisati u vrtić, a nekako osjećaju da je još premali i da je još beba. No, dolazi utjeha u vidu istraživanja koje je dokazalo da rani odlazak u vrtić ima niz pozitivnih posljedica na kasniji uspjeh u školi, koje traju sve do srednjoškolskog obrazovanja.

Dugotrajno istraživanje koje je pratilo djecu od najranije dobi do tinejdžerskih godina proveo je Nacionalni institut za zdravstvene studije u SAD. Djecu se počelo pratiti kada su imala svega mjesec dana još 1991. godine. Rezultati su pokazali da djeca koja su primila kvalitetnu i dobru njegu u jaslicama, pokazuju bolje rezultate u školskim i kognitivnim testovima u tinejdžerskoj dobi.

Istraživanje je provedeno kako bi se dobio odgovor na pitanje trebaju li oba roditelja raditi dok su djeca još mala i je li vrtić dobro rješenje?

Visokokvalitetna njega djeteta osigurava bolji uspjeh u školi, možda zbog ranog poticanja učenja čitanja.

Ukoliko ste pronašli idealan vrtić s odgajateljicama koje potiču djecu na učenje, svladavanje određenih vještina i problema te im pružaju utjehu i motivaciju, nemojte se plašiti da će rano odvajanje imati negativnih posljedica na razvoj djeteta, sugerira istraživanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.