ODABIR

Platnene ili jednokratne pelene

Do sada je dokazano kako djeca koja su koristila platnene pelene prije počnu ići na tutu

Jednokratne pelene pritisnute su uz bebinu guzu. Ilustracija

"Bebe i mame"

9.12.2018

Bebe prestanu koristiti pelene nakon druge ili treće godine života, a do tada ih nose sve vrijeme. Odabir pelena roditeljima može biti težak zadatak, posebno kada za platnene ili jednokratne pelene postoje mnoge prednosti i nedostaci. Prva stvar koju ćete htjeti znati je koje su sigurnije za dječju kožu, ali i koje će vama biti jednostavnije za korištenje.

Bebe su 24 sata dnevno u pelenama koje im dotiču velik dio kože pa je radi toga vrlo bitno što nose. Jednokratne pelene izrađene su od sintetičkih materijala i pretpostavlja se da bi hemikalije iz njih mogle biti štetne za dijete. Često su vrlo uske i pritisnute uz bebinu guzu koje im, za razliku od platnenih ne dopuštaju da koža diše.

S obzirom na to da su platnene pelene osmišljene tako da ne upijaju previše, kao i ostala ekološka odjeća smatraju se sigurnijima za kožu bebe. Djeca koja nose platnene pelene imaju više šanse da se brže nauče na tutu. Kako nemaju posebne gelove za upijanje tekućine, kada se dijete popiški, pelena ostaje mokra i time daje djetetu dobru lekciju o tome kako njegova djela imaju posljedice.

Uložak u njima upiti će vodu ali će i dalje ostaviti osjećaj vlažnosti. Do sada je dokazano kako djeca koja su koristila platnene pelene prije počnu ići na tutu. Doduše, postoje i drugi faktori koji će pomoći da se dijete prije nauči, kao što je učenje po primjeru starijeg djeteta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.