SAVJETI

Digitalni ili ultrazvučni toplomjer?

Za vašu bebu je najbolji digitalni toplomjer sa savitljivim vrhom koji, osim za oralnu i pazušnu, može poslužiti i za rektalnu primjenu

Digitalni toplomjeri najbolji su za bebe. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.12.2018

Povišena temperatura jedan je od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije, stoga se preporučuje snižavati je tek kada poraste iznad 38 °C, uz pomoć lijekova ili hlađenjem.  

Ali, pitanje je kakav toplomjer odabrati za sebe i za dijete te koji je najzdraviji i najpraktičniji, nakon što su se prestali proizvoditi oni sa živom.

Poznato je da prilikom pucanja toplomjera sa živom ona isparava, a njenim udisanjem može doći do ozbiljnih posljedica poput trovanja, gubitka pamćenja ili nesanice.

Iako nije zabranjena upotreba takvih toplomjera, koje mnogi još uvijek imaju u svojim domovima, oni se ne proizvode i ne mogu se pronaći u prodaji, a zamijenili su ih oni sugurniji.

Pri odabiru toplomjera, najčešće ćemo posegnuti za digitalnim koji se mogu koristiti za pazuh, ali i za oralno i analno područje, baš poput živinih toplomjera.

Razlika je u tome što digitalni toplomjeri omogućavaju digitalni prikaz temperature, mjerenje je mnogo brže i nakon nekoliko sekundi moguće je ponoviti postupak. Uz to, većina digitalnih toplomjera ima i zvučnu signalizaciju koja pokazuje kada je temperatura izmjerena.

Za vašu bebu je najbolji digitalni toplomjer sa savitljivim vrhom koji, osim za oralnu i pazušnu, može poslužiti i za rektalnu primjenu, što je praktično za bebe do šest mjeseci. Toplomjer, ako se koristi rektalno, pokazat će otprilike 0,5 Celzijevih stepeni više nego u slučaju primjene ispod pazuha.

Tu su i ultrazvučni toplomjeri, koji su ujedno digitalni jer omogućavaju digitalni prikaz temperature, ali se razlikuju od njih zbog toga što se temperatura mjeri u samo nekoliko sekundi, i to uz pomoć infracrvenih zraka. Najčešći ovakav toplomjer je ušni, a podjednako je praktičan za korištenje i kod djece i odraslih.

On se ne preporučuje jedino za bebe mlađe od šest mjeseci jer u toj dobi one nemaju razvijen zvukovod te bi mjerenje bilo neprecizno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.