NOVOROĐENČE

Dokle će beba jesti i noću

Ako dobro napreduje, već nakon prve kontrole pedijatar će savjetovati da bebu pustite da spava cijelu noć, odnosno dok sama ne zatraži obrok

Noćno buđenje jednoga dana postat će stvar prošlosti. Ilustracija

"Bebe i mame"

19.12.2018

U prvih mjesec dana bebe se bude noću da jedu. Nakon nekog vremena, a pravila nema, sve je individualno, beba će noćno spavanje produžiti, preskočit će najprije jedan noćni obrok, a ubrzo i drugi. Između 8. i 10. sedmice budit će se da jede u ranim jutarnjim satima.  

Kako raste, aktivnija je tokom dana, češće i duže je budna, a noć sve više koristi samo za spavanje. Ukoliko nakon prve kontrole s mjesec dana dobro napreduje, pedijatar će vam vjerovatno savjetovati da je pustite da spava cijelu noć, odnosno dok se sama ne probudi i ne zatraži obrok.

Ali, ima i beba koje se i s dva ili tri mjeseca uporno bude tražeći hranu. Sve bebe imaju iste potrebe, ali ih ispoljavaju različito. Vaš zadatak je da dozvolite svom majčinskom instinktu da radi u vašu i bebinu korist.

Majka sigurno može prepoznati plač koji kaže: "Gladna sam!" Tada neće ostaviti bebu da plače i zaspi, već će odgovoriti njenim potrebama. Noćno buđenje jednoga dana postat će stvar prošlosti, samo se naoružajte strpljenjem i ne dozvolite da beba spava gladna.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.