SAVJETI

Devet pravila za zdravlje tokom trudnoće

Ako želite uzimati dodatke vitamina i minerala, provjerite da li je sastav tih preparata specijalno namijenjen za trudnoću

Dobro balansirana dijeta je od suštinskog značaja. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.12.2018

Žena bi se za trudnoću trebala početi pripremati tri mjeseca prije pokušaja začeća. Ako je trudnoća neplanirana, nemojte brinuti, već pokušajte živjeti tako da od toga imate koristi i vi i dijete. Usvojite odmah sljedeća pravila ponašanja: 

1. Ako pušite, odmah prestanite, a ohrabrite i partenra da uradi isto. Nikotin je višestruko štetan i vama i bebi.

2. Ne konzumirajte alkohol za vrijeme trudnoće ili tokom dojenja.

3. Ako je moguće izbjegavajte uzimanje bilo kakvih lijekova za vrijeme trudnoće. Izbjegavajte i prirodne preparate, osim ako vam uzimanje nije odobrio ljekar ili farmaceut.

4. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati dnevni dodatak koji sadrži 0.4 mg folne kiselineprije koncepcije i tokom prvih 12 sedmica trudnoće. Folna kiselina pomaže u prevenciji oštećenja nervnih cjevčica kod nerođene djece.

5. Ako želite uzimati dodatke vitamina i minerala, provjerite da li je sastav tih preparata specijalno namijenjen za trudnoću.

6. Dobro balansirana dijeta je od suštinskog značaja kako za vaše dobro tako i za dobro vaše bebe. Sve što pojedete postaje hrana djeteta koje nosite.

7. Svaki dan trebate uzimati hranu koja sadrži odgovarajuću količinu karbohidrata, proteina, masnoće, minerala i vitamina.

8. Izbjegavajte slatkiše i gazirana pića a nezdravu hranu svedite na minimum.

9. Smanjite unos kofeina iz čaja, kafe i kola pića.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.