Devet pravila za zdravlje tokom trudnoće

SAVJETI Kroz „drugo stanje“ prođite sigurne i pripremljene

Devet pravila za zdravlje tokom trudnoće Ako želite uzimati dodatke vitamina i minerala, provjerite da li je sastav tih preparata specijalno namijenjen za trudnoću

Žena bi se za trudnoću trebala početi pripremati tri mjeseca prije pokušaja začeća. Ako je trudnoća neplanirana, nemojte brinuti, već pokušajte živjeti tako da od toga imate koristi i vi i dijete. Usvojite odmah sljedeća pravila ponašanja: 

1. Ako pušite, odmah prestanite, a ohrabrite i partenra da uradi isto. Nikotin je višestruko štetan i vama i bebi.

2. Ne konzumirajte alkohol za vrijeme trudnoće ili tokom dojenja.

3. Ako je moguće izbjegavajte uzimanje bilo kakvih lijekova za vrijeme trudnoće. Izbjegavajte i prirodne preparate, osim ako vam uzimanje nije odobrio ljekar ili farmaceut.

4. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati dnevni dodatak koji sadrži 0.4 mg folne kiselineprije koncepcije i tokom prvih 12 sedmica trudnoće. Folna kiselina pomaže u prevenciji oštećenja nervnih cjevčica kod nerođene djece.

5. Ako želite uzimati dodatke vitamina i minerala, provjerite da li je sastav tih preparata specijalno namijenjen za trudnoću.

6. Dobro balansirana dijeta je od suštinskog značaja kako za vaše dobro tako i za dobro vaše bebe. Sve što pojedete postaje hrana djeteta koje nosite.

7. Svaki dan trebate uzimati hranu koja sadrži odgovarajuću količinu karbohidrata, proteina, masnoće, minerala i vitamina.

8. Izbjegavajte slatkiše i gazirana pića a nezdravu hranu svedite na minimum.

9. Smanjite unos kofeina iz čaja, kafe i kola pića.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH