ZAŠTITA ZDRAVLJA

Sedam neželjenih gostiju

Koje su bolesti kod djece zarazne i zašto su vakcine neophodne

Dječoije bolesti mogu biti opasne. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.12.2018

 

1. Veliki kašalj 


Po izazivaču Bordetella pertussis naziva se još i pertusis. Djeca sedmicama pate od napada bolnog kašlja zbog kojeg jedva dolaze do zraka i guše se od sluzi. Posebno teško pogađa sasvim male bebe kod kojih može doći do vrlo opasnog zastoja u disanju.

2. Tetanus

Izazivač je bakterija Clostridium tetani koja se krije u zemlji i prljavštini a putem otvorenih rana dospijeva u tijelo. Tamo bakterija stvara otrov koji pogađa mišiće. Posljedica je jakogrčenje mišića cijeloga tijela. Pošto su pogođeni i mišići za disanje, prijeti opasnost od gušenja. 


3. Hepatitis B 

To je vrsta žutice posebno opasna za bebe jer kod većine pogođene djece ostaje hronična. A to znači cijelog života povećan rizik za cirozu i rak jetre. Hepatitis B kod djece prenosi se uglavnom putem krvi.

4. Upala grkljana i moždane ovojnice

Uzročnik je bakterija Haemophilus influenzae tip B. On može izazvati različite upale - uha, pluća, sinusa. Vakcinacija se obavlja najčešće zbog opasnih infekcija grkljana i moždanih ovojnica, jer one mogu biti opasne po život.

5. Krzamak (male boginje)

Još i danas on se smatra laganom bolešću. A to je velika zbluda. Jer, krzamak može, pored visoke temperature, kašlja i šmrcanja, osipa te preosjetljivosti na svjetlost, biti praćen i teškim upalama srednjeg uha, pluća i mozga.

6. Zaušnjaci

Virusna infekcija koja napada, prije svega, ušne pljuvačne žlijezde. Može biti pogođeno i unutrašnje uho s opasnošću da ostane nagluho. Ako virus napadne druge žlijezde, kao što su jajnici i testisi, posljedica može biti neplodnost. Kod 10 procenata oboljelih dolazi i do upale moždanih ovojnica.

7. Rubeola

Za djecu kad obole od rubeole to je sasvim bezopasna stvar. Ali su zato vrlo teške posljedice po nerođene bebe čije majke dobiju rubeolu: one mogu imati smetnje u razvoju, defekte očiju i ušiju ili deformacije kostiju. Zato vakcinacija protiv rubeole u djetinjstvu štiti onu još nerođenu djecu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.