SAVJETI

Kako da dijete prevaziđe strah od petardi u najluđoj noći

Potrebno je malo truda i razgovora kako biste taj strah pokušali prevazići

Mala djeca plaše se zvukova pirotehnike. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.12.2018

Osim dobre zabave, najluđa noć u godini poznata je i po korištenju pirotehnike, poput vatrometa, ali i petardi. 

Upravo ti zvukovi za mnoge roditelje mogu biti problematični, jer ih se mala djeca jednostavno plaše, ne shvatajući o o čemu se zapravo radi.

Nepoznata buka koja dolazi iz mraka mnoge će mališane podsjetiti na noćne more i probuditi u njima neke nove strahove. Zato je potrebno malo truda i razgovora s djecom kako bi taj strah pokušali prevazići.

Razgovor je najbolje obaviti nekoliko dana prije dočeka, kada ćete djetetu za početak objasniti zašto se ljudi i kako sve pripremaju za doček Nove godine. Najbolja strategija je tokom razgovora zadržati pozitivan ton, kako bi mališan shvatio da se radi o slavlju i da nema razloga za strah.

Tokom ovog razgovora ne smijete automatski odbaciti djetetove strahove, savjetuju stručnjaci. Jednostavno vjerovanje da će problem vremenom nestati samo će podstaći dijete da se zatvori u sebe, dok će strah i dalje biti prisutan.

Potrebno je pronaći i dobro rješenje za otklanjanje strahova. To ćete najlakše učiniti zajedničkim snagama. Uključivanjem djeteta u razgovor o tome što se može preduzeti na neki način daje mu kontrolu nad situacijom i smanjuje osjećaj bespomoćnosti.

Nemojte djetetu skrivati i potencijalne opasnosti prilikom rukovanja petardama, ali svakako istaknite da na sigurnoj udaljenosti opasnosti nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.