RAZVOJ

Jesu li djeca koja ranije progovore inteligentnija

Postoje i šutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu izgovarati cijele rečenice

Sumnjive znakove ne treba olako odbacivati. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.1.2019

Djeca koja ranije progovore ranije mogu riječima izraziti sve što im se vrzma po glavicama. Naučnici ipak navode da rani govor nije obavezno povezan s inteligencijom. Kad bi bio usko povezan, djeca s raznim mentalnim poremećajima ne bi nikada naučila govoriti. Također, tada ne bi bilo djece s poremećajima u razvoju govora koja se u svim drugim područjima razvijaju normalno. 

Naučnici pretpostavljaju da rani govor jeste mogući pokazatelj visokog IQ-a, ali obrnuto ne vrijedi. Dakle, ako dijete tek s dvije godine počne pokazivati interes za govor i tek tada izgovara prve riječi, moguće je da će se već u osnovnoj školi pokazati da je zapravo riječ o pravom malom Ajnštajnu.

A postoje i šutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu izgovarati cijele rečenice. Iako se često govor s vremenom sam pojavi, neke sumnjive znakove ne treba olako odbacivati. Već u prvim mjesecima može se desiti da se beba još uvijek oglašava monotono poput novorođenčeta ili da u drugoj polovini godine dijete nije počelo gugutati. Razlog za to mogu biti poremećaji sluha i što prije potražite pomoć to će biti bolje za djetetov razvoj govora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.