SAVJETI Za što brže ozdravljenje

Pomozite djetetu da lakše iskašljava i pobijedi prehladu

Roditelj nerijetko posežu za nekim od sirupa koji se mogu kupiti bez recepta

Bebe i mame

Preporučuje se djeci pojačati unošenje tečnosti

Foto: Ilustracija


Kašalj je najčešće refleksni odgovor koji nastaje podražajem receptora u sluznici ždrijela, grkljana, dušnika, bronhija. Podražaj na kašalj mogu izazvati strana tijela, čestice prašine, promjene u temperaturi i, kod djece najčešće, nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale sluznica disajnih puteva. 

Prema zvuku, može se odrediti je li kašalj potaknut sekretom koji se cijedi u ždrijelo ili upalom sluznice dušnika i bronhija. Nerijetko je zahvaćena cijela sluznica disajnih puteva, od nosa do bronhija, pa kašalj ima oba obilježja.

Roditelj, u želji da pomognu djetetu koje kašlje, nerijetko posežu za nekim od sirupa koji se mogu kupiti bez recepta. Postoje sirupi za suhi i nadražajni kašalj i sirupi za iskašljavanje, većinom na biljnoj ili na bazi meda. Djeci mlađoj od godinu ne treba davati nikakav sirup za kašalj. Ukoliko je kašalj jačeg intenziteta, obratite se ljekaru i on će preporučiti odgovarajući lijek.

Vlaženjem zraka, ispiranjem nosa fiziološkom otopinom i uklanjanjem sekreta iz nosa omogućava se prirodni put disanja. Kod svake prehlade potrebno je postaviti dijete u ležeći položaj, s povišenim uzglavljem. Temperatura zraka u prostoriji gdje dijete boravi treba se kretati između 18 i 20 stepeni. Postavljanjem vlažne krpe iznad krevetića ili uz uzglavlje djeteta smanjit će se neugodan osjećaj pečenja i suhoće sluznice.

Za svu djecu preporučuje se pojačati unošenje tečnosti. Time se pojačava vlaženje i čišćenje sluznice disajnih puteva.

Treba paziti kada su u pitanju kapi za nos koje sadrže antibiotik, kortikosteroid i efedrin. Kapi ne mogu riješiti infekciju u nosu, a njihovom primjenom bakterije uglavnom skliznu iz nosa u ždrijelo.

Više o temi Bebe

UPOZORENJA
Virus RSV opasan za bebe
PREDVIĐANJA
Hoće li karantin izazvati bejbi bum
NA VRH

Podijeli članak na