PREPOZNAJTE ZNAKOVE

Zašto beba ne prestaje plakati

Majke i očevi prepušteni su sami sebi kada je riječ o procjeni uzroka ovakvog stanja kod beba

Glavni simptom grčeva u stomaku je neprekidno plakanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.1.2019

Beba komunicira s roditeljima i okolinom tako što se izražava kroz plač, ali teško je razumjeti šta joj u toj situaciji smeta ili nedostaje kako bi bila mirna. 

S obzirom na to da beba nije u stanju da govori ili jasno da do znanja zašto plače, majke i očevi prepušteni su sami sebi kada je riječ o procjeni uzroka ovakvog stanja kod beba.

Beba plače kad je gladna, posebno tokom prvih nekoliko mjeseci. Bebin stomak je mali i ne može primiti mnogo mlijeka, pa će vrlo brzo biti ponovo gladna. Ponudite joj hranu kad plače i dozvolite joj da se hrani koliko god želi.

Neke bebe se uznemire kada im promijenite pelenu. Produženi kontakt s vlažnom ili prljavom pelenom može nadražiti kožu vaše bebe i izazvati osip pa je važno da beba bude čista i suha. Promijenite joj pelenu kada plače i provjerite da li joj odeća steže nožice i stvara nelagodu.

Bebe plaču i kada im je prevruće ili prehladno. Najbolji način da provjerite temperaturu je dodirivanjem njenog stomaka ili stavljanjem dva prsta na stražnji dio njenog vrata kao biste osjetili toplotu kože. Ako je koža bebe veoma topla, uklonite suvišne komade odjeće.

Ponekad su bebe prekomjerno stimulisane pa im to otežava da se smire kada trebaju na spavanje. Ako beba izgleda umorno, ali ipak ne spava i plače, pokušajte je smiriti tako što ćete je udaljiti od izvora buke, jakih svjetala i mnogo ljudi.

Bebama je često potreban blizak fizički kontakt, pa ako i dalje plače nakon što ste je nahranili i promijenili joj pelene, vjerovatno joj i dalje treba sigurnost roditeljskih ruku.

Glavni simptom grčeva u stomaku je neprekidno plakanje. Ono se može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali je obično intenzivnije uvečer. Grčevi se javljaju najčešće do četvrtog mjeseca i nisu opasni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.