KORISNO

Kako održavati kosu i nokte

Malim bebama u prvim mjesecima života nije potrebno kratiti ni kosu ni nokte, a upotrebu šampona i sapuna treba svesti na minimum

Kod većine beba nepotrebno je šamponirati kosu. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.1.2019

Neke bebe rode se s dosta kose koja može opasti u prvih nekoliko mjeseci.  Nakon toga počinje rasti nova, meka i fina kosa. Meka dječija kosa nije jaka, duga i velika kao kod odraslih. 

Neke bebe, pak, rode se s malo kose koja tokom jedne ili dvije godine počinje  normalno rasti i opadati. Dojenčad i male bebe nije potrebno šišati. Kod beba koje leže na leđima može otanjiti kosa na dijelu tjemena kojim trlja posteljinu dok se vrti.  

Kod većine beba nepotrebno je šamponirati kosu. Ako se to čini, onda je najbolji blagi šampon u što manjoj količini i što rjeđe. Dermatitis beba vrlo je čest i kod većine beba prestane sam od sebe.

Može se odstraniti masiranjem tjemena maslinovim uljem ili hidrantnom kremom. Kosu djeteta treba oprati prije kupanja iznad kade, u protivnom će beba sjediti u vodi sa šamponom koji može isušiti kožu.

Kod novorođenih beba nokti su veoma mekani tako da ih prvih nekoliko mjeseci ne treba rezati. Čak i tada se preporučuje guliti krajeve noktiju koji rastu. Kod novorođenčadi nokti mogu imati ravan oblik. Ovo je prirodno, jer nokti dobiju svoj prirodan oblik prije nego što dijete napuni tri ili četiri godine.

Šta kada nokat uraste

Povremeno, koža ispod noktiju dovoljno se ne poravna tako da nokat urasta u meso i uzrokuje crvenilo i oticanje na vrhu prsta. Za ovo nije potreban nikakav  tretman, pošto se to vremenom smiri kako nokti rastu. 

Boja kose

Boja kose kod beba je različita. Neka djeca se rode sa tamnom kosom koja,  kako raste, vremenom posvijetli. Rijetko se desi obratno. Crvena kosa se ne primijeti na tjemenu sve dok beba ne napuni šest do devet mjeseci, kada kosa počinje svoj normalan rast.  Boja kose može se promijeniti čak i kada beba postane starija. Tako kod plave djece kosa potamni kada napune osam godina.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.