KAKO RASTEMO Otkrijte želje svog novorođenčeta

Koji položaj, pokret, zvuk beba voli

Kada doji beba se osjeća sigurnom. Zato i kada nije gladna, a uznemirena je, dojenje je najbolji način da se smiri

"Bebe i mame"
14.01.2019 16:14

Odredite jednu sobu u kojoj će beba imati mir

Foto: Ilustracija

Samo zato što su male i ne govore, ne znači da bebe nemaju želja. Znate li šta svaka beba voli? 

1. Položaji: Stavite bebu na krilo s licem prema dolje kako bi vidjela pod. Čuvajte je u naručju, okrenutu prema naprijed. Stavite je uz sebe, kako bi gledala preko vašeg ramena. To su tri položaja koje sve bebe vole.

2. Ritmični pokreti: Uzmite bebu i jednakim tempom hodajte po sobi. Sjednite u stolicu za ljuljanje i uživajte s bebom. Sjednite na veliku loptu i lagano se njišite. Beba će, sigurno, zaspati.

3. Toplina: Bebe ne vole kada im je hladno. Zato kada krenete u šetnju predvečer, obavezno ponesite dekicu. Beba će duže biti mirna u kolicima.

4. Dojenje: Kada doji beba se osjeća sigurnom. Zato i kada nije gladna, a uznemirena je, dojenje je najbolji način da se smiri.

5. Blagi zvukovi: Govorite svojoj bebi visokim, mekim glasom i pjevajte joj. Male bebe vole zvukove mašine za suđe, usisavača i fena. Također, prija im tempo ozbiljne muzike ili džeza, dok ih brzi ritam iritira.

6. Rutina: Dobro je da beba iste stvari radi u isto vrijeme svaki dan. To joj daje osjećaj sigurnosti i brzo nauči šta je sljedeće.

7. Tišina: Odredite jednu sobu, najbolje spavaću, u kojoj će beba imati apsolutni mir. U toj prostoriji ne palite radio i TV i tu bebi govorite tiho.

NA VRH