SAVJETI Beba u kući

Šta trebaju znati mladi roditelji

Svoja očekivanja svedite u realne granice

"Bebe i mame"
15.01.2019 13:48

Pričajte bebi što više

Foto: Ilustracija

Došao je i taj dugo očekivani dan: vaša beba izlazi iz porodilišta. Prije nego što krenete u bolnicu na porođaj, provjerite da li ste spremili nosiljku, dekicu, ako je hladno, benkicu kratkih i dugih rukava, pelene, kapicu i čarape.

Krajnje je vrijeme da shvatite kako je vaša beba, to ljupko i bespomoćno biće, osoba, individua za sebe, pa je tako i tretirajte.

- Pričajte joj što više - normalnom jačinom glasa. Ne šapćite u bebinom prisustvu, ali nemojte ni vikati. Ona se mora naviknuti na normalne kućne zvuke.

- Kada je budna, ne prilazite joj naglo - brzim pokretima, jer će se trgnuti i uplašiti.

- Ne zatvarajte vrata bebine sobe kada je sama u njoj. Ako nije mnogo hladno, i ako se ne stvara propuh, držite stalno otvoren prozor bebine sobe - potreban joj je kisik.

- Odmah se pomirite s činjenicom da beba spava onoliko koliko joj je potrebno, a ne koliko vi mislite da treba. Vremenom, spavat će sve manje i nemojte brinuti ako se vama čini da malo spava.

I mama ide spavati

A sada, nešto i o vama: ako vam neko može pričuvati bebu, iskoristite to vrijeme da izađete iz kuće, jer će vam promjena sredine prijati.

A ukoliko patite od manjka sna - najbolje je da spavate nakon kupanja i podoja bebe, zajedno sa njom, već od 20 sati.

NA VRH