RAZVOJ

Igrajte se s bebom od prvog dana

I tek rođena djeca imaju sposobnost učenja, a najdraže igračke u tom dobu su im roditeljska lica

Lica roditelja su bebina prva i najdraža igračka. Ilustracija

"Bebe i mame"

31.1.2019

Iako vam se ne čini da bi vaša tek rođenja beba u prvim mjesecima mogla učiti, sva njena čula funkcioniraju i ona osjeća, vidi, čuje i prima mirise iz okolnog svijeta. Zato se odmah na početku uključite u odrastanje svoje bebe i učite je. Ako joj nježno govorite, milujete je i pjevate joj, beba će brzo naučiti da je volite.  

Šta beba može naučiti

Roditeljska lica su bebina prva i najdraža igračka. Beba vas voli gledati, nasloniti svoju glavu na vaše lice i slušati glas. Iako beba pokazuje interesovanje za sve zvukove, na majčin glas posebno reagira. Brzo će početi taj glas povezivati sa svime što joj treba: hranom, toplinom, dodirom.

Šta roditelji trebaju raditi

Novorođenčad vole pažnju. Razgovarajte s bebom, čitajte joj, pjevajte, mazite je i ljubite. Dajte bebi jednostavne igrčke glatkih površina koje proizvode zvukove i žarkih su boja. Jaki kontrasti zainteresirat će bebu i pomoći joj da se fokusira na igračku. Igranje je za bebu način učenja, dok je većoj djeci to zabava. Zato je svaka vrsta igranja s novorođenčetom i način učenja novim stvarima. Evo nekoliko ideja:

- Ples: Uključite muziku i uzmite bebu u naručje. Približite njeno lice svome i lagano se njišite u ritmu muzike i pjevušite bebi na uho.

- Imenujte predmete: Dodirujte i imenujte bebine dijelove tijela. Ponavljajte to svakoga dana.

- Grljenje: Kad god je beba budna zagrlite je, milujte je za vrijeme presvlačenja. Dodiri doprinose da se dijete osjeća sigurnim.

Važno

Ako imate bilo kakve sumnje da beba ne vidi ili ne čuje dobro otiđite pedijatru. Ako je sve u redu, riješit ćete se briga, a ako postoji bilo kakav problem, što se on ranije otkrije, lakše će biti liječen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.