Pustite da bebina koža sama napravi zaštitu

HIGIJENA Čistoća je pola zdravlja, ali...

Pustite da bebina koža sama napravi zaštitu Osnova njege je voda. Sapun ili kupku dovoljno je koristiti jednom u sedam do deset dana

Roditelji se takmiče u korištenju preparata za njegu bebe, misleći da je to najbolje za njihovo dijete. Ali, istraživanja pokazuju da manje znači bolje, odnosno da minimalno korištenje kozmetike u prvih nekoliko sedmica bebinog života omogućava koži da sama izgradi svoj zaštitni sloj.  

Osnova njege je voda. Sapun ili kupku dovoljno je koristiti jednom u sedam do deset dana. Za ostala kupanja sve što treba je čista i topla voda.

Prije i poslije kupanja ili presvlačenja bebe obavezno je pranje ruku. Za kupanje koristite isključivo frotirnu rukavicu koju ćete nakon upotrebe otkuhati.

Najbolje je ne dirati i ne prati područje oko očiju. Uši i nos čistite povremeo štapićem s vatom. Ako je bebina koža suha, koristite samo prepare koje vam odobri liječnik.

Njega pupka

Kožu oko pupka održavajte čistom i suhom. Sve dok pupak ne otpadne, nakon svakog presvlačenja promijenite gazu i uklonite sve nečistoće. Ako je pupak vlažan, posušite ga vatom. Ako koža oko pupka pocrveni ili osjetite neugodan miris, obavezno se javite liječniku.

Šta još treba znati

- Kozmetika za bebu ne smije sadržavati vještačke boje i mirise.

- Za njegu kože birajte blago ulje, bez alkohola i mirisa.

- Odlučite se za blagi, neutralan šampon.

- Pelensku regiju mažite tankim slojem specijalne kreme za guzu.

- Deterdženti za pranje bebinog veša ne smiju biti agresivni, a pri kupovini omekšivača odlučite se za vrstu namijenjenu dječijoj odjeći. Takvi omekšivači su blagi i nemaju jak miris.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH