ISHRANA Možda su krivi geni

Zašto dijete neće karfiol

Probajte mu ponuditi obrok sa slatkim ili slanim sosovima, u obliku salate ili kao sok

"Bebe i mame"
13.02.2019 12:50

Dijete možda imaju averziju prema gorkim okusima

Foto: Ilustracija

Zašto djeca okreću glavu kada im servirate karfiol ili brokule i traže hrenovke? Za ovakvo ponašanje možda su krivi geni, odnosno gen TAS2R38 odgovoran za averziju djece prema gorkim ukusima. 

Svako od nas nosi po dva ovakva gena. Postoje dvije različite vrste ovog gena, a jedan nosi veću osjetljivost prema gorkom ukusu od drugog. Ako je prisutan jedan ili oba TAS2R38 gena, dijete će odbijati sve što ima i najmanje gorkast ukus.

Tokom odrastanja ova faza se prevazilazi pod utjecajem odgoja, kulture i okruženja u kojem dijete raste. Prema tome, ako vaše dijete uporno odbija povrće, probajte mu ponuditi obrok sa slatkim ili slanim sosovima, u obliku salate ili kao sok. Ako sve to ne pomogne, servirajte djetetu više voća, sve dok ne prevaziđe ovu fazu.

NA VRH