PODRŠKA

Dolazak nove bebe stres je za dijete

Dolazak mlađeg brata ili seke za starije dijete jedan je od najstresnijih perioda, zato mu pružite snažnu podršku

Pripreme za dolazak nove bebe treba početi rano. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.2.2019

Prvo dijete je u porodicu donijelo sreću i ljubav, ali dolazak drugog mogao bi donijeti i neke probleme. Riječ je o odnosi starijeg djeteta prema prinovi u porodici. 


Pripreme za dolazak nove bebe treba početi rano, što prije, to bolje. Već na početku trudnoće povedite starije dijete kod prijatelja ili rođaka koji imaju malu bebu. Pričajte mu da će i ono dobiti bracu ili seku.


Bilo da imate dječaka ili djevojčicu, pokazujte im na velikoj lutki kako će se beba kupati i presvlačiti. Povedite ga na UZV pregled kako bi vidjelo bebu u maminom stomaku. Pokušajte spoznati šta od vas očekuje prvo dijete.


Kad beba dođe, ono će pokazivati mnogo različitih osjećaja, od ljubomore, posesivnosti, do snažne ljubavi prema malenom stvoru.


Dijete mlađe od sedam godina ne zna riječima izraziti emocije, pa može doći do promjena njegovog ponašanja. Može početi sisati palac, piti iz flašice, tražiti da mu stavite pelene ili govoriti kao dvogodišnjak, a sve to čini zbog potrebe za vašom pažnjom.

Starija djeca ponekad svoje emocije izražavaju testirajući vaše strpljenje, provocirajući vas riječima ili odbijajući jelo. Sve to može potrajati dugo, a kada se starije dijete počne uobičajeno ponašati, znat ćete da je prihvatilo prinovu u porodici.

A, u tom teškom periodu, i vi možete pomoći:

- Sa starijim djetetom razgledajte album sa slikama kad je ono bilo malo. To će kod njega pobuditi razumijevanje za bespomoćnu bebu.

- Uključite starije dijete u izbor imena i kupovinu odjeće za bebu. Pustite neka ono bira boju i modele. Tako će ono shvatiti da je «veliko».

- Možete kupiti stolicu, specijalno za dijete na kojoj će sjediti dok dojite bebu. Osjećat će se važnim.

- Odredite vrijeme koje će biti rezervirano samo za starije dijete. Idite zajedno u kratku šetnju, kupovinu ili čitajte, dok se suprug brine za bebu.

- Čitanje određenih slikovnica ili knjiga djetetu može pomoći da shvati šta se događa u porodici.

- Objasnite djetetu kako se ponašaju male bebe. Recite mu da bebe plaču, spavaju te da im je potrebno često mijenjati pelenu. Tako će shvatiti da beba traži mnogo vremena.

- Dajte djetetu važnu ulogu u porodici i recite mu da je od sad ono veliki brat/sestra i dozvolite mu da se uživi u to.

- Brat ili sestra igraju važnu ulogu u bebinom životu, pa zbog toga nemojte starije dijete isključivati iz svakodnevice.

- Zamolite rodbinu i prijatelje da, kad dolaze na babine, svakako donesu poklon i za starije dijete.

- Vrlo je važno da pronađete nešto što dijete čini jako sretnim, poput rituala pripremanja za krevet ili nešto slično, i upražnjavate to svaki dan.

- I što je jako važno: Nikada, ali nikada ne govorite o «maminoj bebi» već isključivo o «našem djetetu».


VAŽNO

U periodu dolaska druge bebe nemojte započinjati odvikavanje od pelena, prelazak sa flašice na šolju, a nikako ne odvajajte starije dijete od sebe. Odlazak na nekoliko dana kod bake ili nane najgore je rješenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.