ODLASCI LJEKARU Olakšajte posao pedijatru

Ublažite djetetu strah od bijelog mantila

Pred odlazak ljekaru na pregled dijete je uplašeno, isprepadano i počinje plakati. To je normalno, jer strah od bijelog mantila hvata i mnogo odraslih osoba

"Bebe i mame"
18.02.2019 17:59

Nikada dijete ne plašite ljekarom

Foto: Ilustracija

Da biste dijete oslobodili straha i pokazali mu da su ljekarski pregledi sastavni dio života, može vam pomoći sljedećih nekoliko trikova.  

1. Budite pozitivni i mirni pa će se i dijete osjećati sigurnije.

2. Ne govorite ranije da će ići na kontrolu. Kada djetetu to saopćite onog dana kada je zakazan pregled, neće imati vremena da se prepadne.

3. Dozvolite djetetu da ponese svoju omiljenu igračku ili dekicu. To će mu ulijevati sigurnost.

4. Kupite ljekaru set igračka i dozvolite mu da vas pregleda. Tako će znati šta sve liječnik radi, a pažljivo će pratiti i vaše reakcije.

5. Pedijatra predstavite kao toplu i prijateljsku osobu.

6. Nikada dijete ne plašite ljekarom.

7. Čitajte slikovnice u kojima glavni junak ide na ljekarski pregled. Dijete će steći pozitivan stav i poistovjetit će se sa likom iz slikovnice.

8. Ako dijete pita boli li injekcija, budite iskreni. Kažite da boli, ali kratko te da bol nije strašna.

9. Najbolje je da dijete liječi jedan pedijatar. Upoznat će tu osobu i vjerovati joj. Ponekad nije loše otići u ordinaciju i onda kada dijete nije bolesno. Spoznat će da je liječnik osoba koja radi, baš kao i mama i tata.

10. Budite dobar primjer svom djetetu i pokažite mu da i vi vodite računa o svom zdravlju. Potrudite se da dijete čuje kada sebi zakazujute pregled ili mu recite da ste bili kod zubara.

Oglasi

NA VRH