BRIGA Pružite mu osjećaj sigurnosti i sreće

Mazite dijete i nikada ga ne tjerajte od sebe

Usrećite svoje dijete tako što ćete mu pružiti dovoljnu količinu ljubavi, ali bez pretjerivanja

"Bebe i mame"
20.02.2019 19:11

Pružite mu dovoljno nježnosti

Foto: Ilustracija

Maženje izaziva osjećanje sreće kod svih ljudi, bili oni djeca ili odrasli. Međutim, kod djece je to osjećanje intenzivnije, jer je vezano sa osjećanjem sigurnosti.  

Dokazano je da se u organizmu djeteta koje roditelji često maze, pojačano luče pozitivni hormoni koji utječu na brže povezivanje nervnih ćelija u mozgu i ta su djeca inteligentnija od one koja su uskraćena za ovaj vid ljubavi.

Pošto se centri za emocije i pamćenje nalaze jedan do drugog u mozgu, čovjek najbolje pamti ono što je u vezi s osjećanjima, lijepim ili ružnim. No, vama nije uvijek do maženja.

Razumijemo vas, ali postoji greška koju ne smijete napraviti: nikada ne tjerajte dijete od sebe.

Stalno ste u situaciji da vam se dijete mota oko nogu baš kada radite neki posao u kući. Najčešća reakcija u takvim situacijama je: "Skloni se, smetaš mi"!

A dijete vam ne želi smetati, nego učestvovati s vama u onome što radite. Umjesto da ga učinite nesretnim, usrećite ga tako što ćete mu dati neki jednostavni zadatak koji će raditi zajedno s vama.

Usrećite, dakle, svoje dijete tako što ćete mu pružiti dovoljnu količinu ljubavi, ali ne pretjerujte, jer ćete ga onda razmaziti.

NA VRH