RAST I RAZVOJ

Vitamine za dijete pripremite u piću

Napravite prirodne i zdrave sokove koje će djeca voljeti

Pravite svježe cijeđene sokove. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.2.2019

Istraživanja su pokazala da djeca predškolske dobi sve manje konzumiraju voće i povrće, a ni ona odraslija nisu ništa bolja. Šta učiniti i kako djetetu približiti tu "stranu" hranu neophodnu za rast, razvoj i zdravlje?  

Najbolje i najjednostavnije je početi sa svježe iscijeđenim sokovima i to već nakon prve godine. Sokovi osvježavaju, puni su vitamina i minerala, sadrže enzime potrebne organizmu za normalno funkcioniranje, a dobri su i za probavu.

Jednom velikom čašom iscijeđenog soka ujutro osigurat ćete djetetu više od polovine preporučenih dnevnih potreba za vitaminima i mineralima te da bezbrižno započne novi dan.

Najbolje je početi s "osnovnim" sokom od mrkve i jabuke, kako bi se dijete priviklo na nove okuse. Čak ako i ne krenete u daljnje eksperimentiranje, ovaj sok će djetetu osigurati dovoljne količine vitamina i drugih hranjivih tvari.

Ž6 = Maštovite vitaminske bombe

- Sok od mrkve, jabuke i repe

Ova kombinacija je slatka i ukusna, a repa će soku dati blago ljubičastu boju koju djeca vole.

Sastojci za jednu čašu: 1 mala neoguljena jabuka, 4 mrkve, 1/2 repe srednje veličine. Sastojke dobro operite. Prvo iscijedite jabuku, zatim mrkve i na kraju repu.

- Zeleni sok

Djecu je ponekad teško natjerati da jedu špinat i ostalu "travu", ali u ovom neobično zelenom soku neće ih ni osjetiti.

Sastojci za jednu čašu: 1 vezica lišća peršina, 1 šolja svježe nasjeckanog ananasa, 1 mala vezica listova špinata, 1 stabljika celera, 1 naranča.

Ogulite i izrežite namirnice. Iskidajte peršin te ga na kraju dodajte u sokovnik.

- Frape od povrća i voća

Na maštovit način djeci ponudite važne hranjive sastojke potrebne njihovom organizmu u razvoju.

Sastojci za jednu čašu: mali svežanj špinata, 1 veća zelena jabuka, 1 veća oguljena banana, šolja mlijeka, 1 kašika maslaca od kikirikija. Dobro operite špinat i jabuku te ih iscijedite. Zatim ih prelijte u procesor, dodajte bananu, mlijeko i maslac od kikirikija. Sve dobro izmiješajte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.