VODIČ ZA RODITELJE

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Bebe imaju vrlo ograničene mogućnosti privlačenja pažnje, pa plačem skreću pažnju na svoje potrebe

Dijete plačem privlači i pažnju. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.2.2019

Možda niste očekivali da vaša beba, dok je nosite, mazite ili čak vozite u kolicima, ne prestaje plakati. Stalno se pitate šta se krije iza neutješnog plača i da li dijete stvarno pokušava nešto reći?  

Plač je uvijek poziv upomoć, jer bebe imaju vrlo ograničene mogućnosti privlačenja pažnje, pa plačem skreću pažnju na svoje osnovne potrebe.

Sama spoznaja da je plač način komunikacije ne pomaže zbunjenim roditeljima da shvate koje bi to potrebe mogle biti. Je li beba gladna? Koliko je vremena prošlo kada ste joj zadnji put promijenili pelenu? Spava li joj se?

Kada plače

Uskladite se s vašim djetetom i zapisujte. Čini li vam se da većinom plače u određeno doba dana, recimo naveče? Možda je razdražljivo. Nakon cijelog dana novih otkrića - od posmatranja porodice kako trčkara do otkrivanja novih zvukova - svakom bi djetetu dobro došao kratak predah u miru i tišini.

Ili ste primijetili da najčešće plače ujutro? U žurbi ispraćanja gostiju, možda ste zaboravili na vrijeme pripremiti obrok. Kada poslušate bebu, počet ćete otkrivati razloge uznemirenosti samo po tonu bebinog "glasa".

Vrištav, uporan i trajan plač znak su tjeskobe. Druga je krajnost prigušen plač, gunđajući tip plača, koji može jednostavno značiti da djetetu treba pažnja.

Kako reagirati

Trebate li ignorirati plač ako mislite da dijete plače "samo" zato jer želi malo pažnje? Ne, jer taj signal i služi da vas upozori kako biste reagirali.

Ako ne reagirate na bebin plač ugrožavate međusobno povjerenje. To joj povjerenje daje do znanja da ćete reagirati kada pokuša komunicirati sa vama.

Što je veća komunikacija, brže ćete shvatiti šta vam beba pokušava reći. Istraživanja su pokazala da djeca na čiji se plač reagira razvijaju bolji osjećaj sigurnosti prema osobi koja ih njeguje. Novorođenčad ne pokušavaju manipulirati roditeljima, nego signaliziraju da im treba pomoć.

Ostanite prisebni

Ne zaboravite da niste sami ako ne možete izdržati bebin plač. Budite spremni: mnoge bebe mogu plakati i do tri sata dnevno! Kada ste probali sve - od hranjenja, nošenja, mijenjanja pelena, kupanja u toploj vodi - i čini se da ništa ne pomaže, učinite bilo šta da svoju frustraciju držite pod kontrolom.

Duboko udahnite i sjetite se da bebe i moraju plakati. Zamolite neku blisku osobu da vam pomogne kada osjetite da bi vas strpljenje moglo izdati ili jednostavno otiđite u šetnju. Ponekad promjena okoline može dobro utjecati i na vas i na dijete.

Važno

Svaki novi roditelj mora puno toga naučiti: kako mijenjati pelene, kako njegovati i utješiti bebu. Prepoznati uzrok plača može biti jedna od najtežih vještina koje ćete steći. Spoznaja da bebin plač ima svrhu mogla bi vam dati sigurnost da je dan kada ćete shvatiti potrebe vaše bebe vrlo blizu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.