SAVJETI

Učestvujte u trudnoći svoje partnerice

Tate mogu i trebaju učestvovati u trudnoći: slušati prve otkucaje bebinog srca, zajedno s majkom proučavati literaturu o trudnoći i još puno više od toga

Majci vašeg djeteta dajte do znanja da uživate u rastu njenog trbuha. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.3.2019

Trudnoća se obično doživljava kao stvar majke, dok je poimanje očeva o tome šta znači imati dijete uglavnom vrlo daleko, sve do trenutka kada se suoče s mijenjanjem pelena i hroničnim nedostatkom sna.

Međutim, tate mogu i trebaju učestvovati u trudnoći: slušati prve otkucaje bebinog srca, zajedno s majkom proučavati literaturu o trudnoći i još puno više od toga.

Evo nekoliko načina kako da očevi uživati u trudnoći svoje partnerice.

Budite pažljivi

Vi ne možete biti trudni, ali možete biti aktivni posmatrač. Majci vašeg djeteta dajte do znanja da uživate u rastu njenog trbuha. Stavite ruku na njezin trbuh i čekajte da se beba pomakne. Pratite razvoj djeteta tokom trudnoće.

Budite prisutni

Otiđite barem na nekoliko pregleda s vašom partnericom i postavljajte pitanja liječniku. Ženi će biti lakše ako joj svojim prisustvom pružite podršku.

Promijenite životne navike

Ako se vaša partnerica trudi jesti zdravu hranu, ne pije alkohol i unosi više tekućine u organizam, možete je podržati u tome tako da i vi prihvatite njezine nove navike.

Sigurno će i vama to činiti dobro, a ne samo vašoj bebi i mami. Kako ne biste partnericu dovodili u iskušenje, izbacite iz prehrane namirnice koje štete zdravlju.

Smanjite ili se u potpunosti odreknite alkoholnih pića. Ne pušite. Provodite slobodno vrijeme u zajedničkim šetnjama.

Volite njeno tijelo

Fotografirajte svoju trudnu partnericu iz profila, iz mjeseca u mjesec, kako biste pratili promjene na njenom tijelu. Trebate razumjeti da se, kako njezina trudnoća napreduje, s vremena na vrijeme, može osjećati neprivlačno. Ako to i mislite, nemojte dati do znanja što vam je u glavi. Recite joj da je prekrasna. U međuvremenu ćete možda i vi promijeniti mišljenje.

Možda će se i vaš seksualni život na neko vrijeme svesti samo na sjećanja, ali imajte razumijevanja.

Uložite dodatni napor

Vaša partnerica može biti izuzetno zahtjevna. Pokušajte to stoički podnijeti te udovoljiti njenim trudničkim željama.

Kupujte, razgovarajte, odlučujte

Do trenutka dolaska vašeg djeteta vi i vaša partnerica trebate: kupiti odjeću za novorođenče, pripremiti prostor za dijete, pronaći muško i žensko ime za bebu...

Novi način života

Predlažemo vam i da pokušate osigurati novčana sredstva za izdatke koji vas očekuju.

Jeste li razmišljali o tome da zatražite dio godišnjeg odmora za period nakon rođenja djeteta da biste mogli učestvovati u brizi o bebi tokom prvih dana njenog života.

I nemojte zaboraviti na male stvari. Red bi bio da majci svog djeteta pripremite poklon i tako uzvratite na najljepši dar koji ste mogli dobiti u život - vaše dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.