PRAVILA

Dajte djeci voće, a ne voćni sok

Bolje je da dijete jede preporučenu dnevnu količinu voća, sok mu nije potreban <195> Za piće najbolja je - obična voda

Korisnije je i zdravije da jedu cijelo voće. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.3.2019

Voće, pored toga što je ukusno i hranljivo, poboljšava i apetit. Sok i voće bogati su vitaminima i mineralima. Ali, cijelo voće nudi neke prednosti, jer je dobar izvor vlakana, što sok nije.  

Ista količina voća ima manje kalorija od odgovarajuće količine soka. Zato, kada su djeca u pitanju, uvijek treba pokušati sa cijelim voćem, a za piće koristiti običnu vodu.

Ako dijete jede preporučenu dnevnu količinu voća, sok mu nije potreban. Preporučeno uzimanje voća za jedan dan iznosi dvije do tri porcije, a jednu porciju čini naranča, banana, jabuka, pola šolje sjeckanog voća.

Voće treba dati za desert u vidu voćne salate ili za užinu. Ali, pošto neka djeca neće voće, sok je jedini način da uzmu zamjenu.

Količinu soka treba ograničiti u prvoj godini na 120 mililitara, a kasnije do 180 mililitara (od dvije do šest godina) i uvijek ga treba razblažiti vodom.

Veća količina soka vodi u gojaznost, razvija karijes, a može praviti i smetnje u stomaku.

VAŽNO

Uzimanje veće količine soka smanjuje apetit za mlijekom i drugom hranom. Za djecu uvijek birajte 100-postotne voćne sokove (provjerite sastav na etiketi), jer neki sadrže manje od deset posto punog soka, pa iako mogu biti obogaćeni vitaminom C, siromašni su mineralima, a obiluju šećerom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.