LIJEKOVI

Kada, kako i koliko antibiotskih sirupa

Bitno je da se na infekcije udariti pravom dozom i dovoljno dugo

Antibiotski sirup pomaže organizmu da se izbori s bakterijskom infekcijom. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.3.2019

Ako dijete treba piti antibiotski sirup tri puta dnevno, mora li to biti tačno na svakih osam sati? Veliki broj naučnih ispitivanja pokazao je da ne mora. 

Ranije se mislilo da je vrlo važno dati antibiotski sirup "u minutu", da bi se održavala koncetracija antibiotika u krvi i da bi se bakterije što efikasnije eliminirale iz organizma.

Danas se zna da je mnogo važnije da dijete dobije pravu ukupnu dnevnu dozu,

a dozni intervali su fleksibilniji. Razlog je jednostavan - antibiotski sirup samo je pomoć organizmu da se izbori s bakterijskom infekcijom, pa je bitno da se bakterija udari pravom dozom i dovoljno dugo.

Striktno poštivanje vremenskog intervala davanja antibiotika rezervirano je za teške infekcije kod djece koje se liječe intravenskim injekcijama, pa je zaista važno da se bakteriji ostavi što maje prostora i vremena bez lijeka.

Srećom, takve situacije su rijetke, a kod liječenja uobičajenih infekcija, i to sirupima, određeni interval nije od presudnog značaja. Zato, ako dijete treba piti lijek tri puta dnevno, dovoljno je da to bude ujutru, u podne, i uvečer.

VAŽNO

Djecu ne treba buditi da bi im lijek dali "tačno u minutu". Koji sat gore - dolje nije važan, važno je da propisanu dozu lijeka uzme tokom 24 sata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.