KORISNO

Žumance za djecu DA, ali sirovo NE!

Jaja su nutritijentima bogata namirnica, ali ih djeci treba davati isključivo tvrdo kuhana

Žumance je značajan izvor željeza, folata i vitamina B grupe. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.3.2019

Iako je na našim prostorima gotovo pa uobičajeno maloj djeci davati sirovo jaje, to je potpuno pogrešna praksa. Sirova jaja su najpoznatiji izvor salmonele, izazivača teške crijevne infekcije koja se manifestira temperaturom, bolom u stomaku i proljevom. 

Salmonela se obično nalazi u žumancetu. Kako salmonela ugine na 71 stepen, potrebno je jaje kuhati dok žumance postane tvrdo (šest do sedam minuta).

Budite sigurni da djetetu odgovara tvrdo kuhano žumance, zbog delikatnog okusa.  

S obzirom na to da je žumance nutrijentima bogata hrana, u bebinu ishranu se uvodi nakon 12. mjeseca. Ono predstavlja bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti.

Također je značajan izvor željeza, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka, kalcija, a jedan je od malobrojnih izvora vitamina D.

Žumance sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrijevanje crvenih krvnih ćelija, a neophodan je za normalan rast svih ćelija.

Jedini vitamin kojeg nema u jajetu je vitamin C. Malo je poznato da žumance sadrži karotenoide: lutein i zeaksantin, supstance pronađene u biljkama, koje se skupljaju u velikoj količini u retini oka.

Oni su izuzetni antioksidansi i štite oči od slobodnih radikala koji potiču iz UV zraka. Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga.

Dakle, žumance u ishrani djece DA, ali sirovo NE!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.